Meisjesschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Meisjesschool

Beschrijving

Voormalige Meisjesschool, heden vrije basisschool De Bron. Op initiatief van pastoor M. Pluymaekers, werd een meisjesschool opgericht, onder leiding van de zusters ursulinen van Tildonk vanaf 1851. Het oorspronkelijke gebouw in vakwerk, aangeduid als een U-vormig complex in de Atlas van de Buurtwegen (1844), werd door een bakstenen vervangen.

L-vormig bakstenen complex van zes en drie traveeën en één bouwlaag onder schilddak (mechanische pannen), daterend uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Lager aanbouwsel rechts, onder plat dak. Twee keldergaten in hardstenen omlijsting in de hoofdvleugel en verluchtingsgaten met roosters in dito omlijsting. Omlopend vereenvoudigd hoofdgestel en overhoekse muizentandfries. Getoogde vensters met hardstenen, deels doorlopende lekdrempels. Middentravee van de hoofdvleugel gemarkeerd door een getoogde deur in hardstenen omlijsting met sluitsteen, dito dakvenster en bekronende nis met beeld van de Heilige Familie in de afgelijnde top. Gelijksoortige zijdeur in de haakse vleugel. Vernieuwd houtwerk. Rechtse delen sterk verbouwd of recent.

• Un siècle de l'église catholique en Belgique 1830-1930, o.l.v. C. JOSET, 2, (Parijs-Kortrijk), s.a., afbn tussen pagina 176, 177.
  • HOLEMANS F., Une gloire du clergé belge. "Le saint curé de Thildonck" J.C.M. Lambertz (1785-1869), Brussel, 1926, pagina 225, 227, 360.
  • MICHIELS J., Het onderwijs te Wellen, (Het Oude Land van Loon, 10, 1955, pagina 130-131, 132).

Auteurs: Schlusmans, Frieda; Pauwels, Dirk