Hoeve America

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve America

Beschrijving

Hoeve genaamd naar familienaam van eigenaars, met omhaagde tuin ten zuiden van het woonhuis. Heden gesloten bakstenen hoeve; jaartal 1800 op balk van de stallen; in de Atlas van de Buurtwegen (1844) aangeduid als een semi-gesloten complex.

Poortgebouw ten oosten met rechthoekige poort, onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, mechanische pannen), eertijds in vakwerk.

Ten zuiden: haaks woonhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), met jaarankers 1826. Dubbelhuisopstand; licht verhoogde begane grond en gecementeerde plint. Eertijds beluikte vensters, getoogd links en rechthoekige rechts, in gecementeerde omlijstingen. Getoogde deur in dito omlijsting. Originele zoldervensters. Zijgevels met verlaagde aandaken en sporen van vlechtingen; rechter zijgevel: keldervensters met smeedijzeren traliewerk, getoogde vensters beneden en rechthoekige bovenvensters.

Recent versteende dienstgebouwen ten noorden en ten westen onder zadeldaken (Vlaamse pannen).

• MAES T., Wellen van toen, (Wellen), (1993), pagina 108, tekening.