Vakwerkhoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Wellen
Deelgemeente Wellen
Straat Dorpsplein
Locatie Dorpsplein 9, Wellen (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Wellen (adrescontroles: 12-10-2007 - 12-10-2007).
  • Inventarisatie Wellen (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Vakwerkhoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als monument Vakwerkhoeve

Deze bescherming is geldig sinds 04-11-2002.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Hoeve daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Poortgebouw ten zuiden met rechthoekige poort en beschieting van kunststof aan de linker zijgevel. Rechts aansluitend boerenhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder doorlopend zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, Vlaamse pannen) op daklijstbalkjes.

Voorgevel gecementeerd begin 20ste eeuw. Rechthoekige muuropeningen. Achtergevel in vakwerk met lemen vullingen en houten kozijnen. Haakse stal ten oosten, los van het woonhuis, onder zadeldak (Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen. Open afdak aan de erfzijde. Achteraan het erf ten noorden, dwarsschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen), met beschieting van kunststof aan de linker zijgevel. Vakwerk met bakstenen vullingen.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Pauwels, Dirk & Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van Dorpsplein

Dorpsplein (Wellen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.