erfgoedobject

Kapel van de Heilige Christina

bouwkundig element
ID
32499
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32499

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neogotische kapel van 1877 aansluitend bij huis nummer 53, gebouwd in opdracht van de gemeente naar ontwerp van bouwmeester I.J. Gérard (Sint-Truiden) en hersteld in 1940. De kapel, op de grens van het gehucht Overbroek, vervangt een vakwerkbouw, aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1844) en afgebroken in 1857.

Bakstenen gebouw op gecementeerde sokkel afgewerkt met beschilderde natuursteen; één travee met vlakke koorsluiting onder zadeldak (mechanische pannen), 1877 gedateerd door middel van geschilderd opschrift in een vierlob boven het portaal. Versneden, overhoekse steunberen, vooraan aansluitend bij de schoudergevel met kruis van mergelsteen.

Spitsboogportaal in een geprofileerde omlijsting; geschilderde inscriptie: H. CHRISTINA DE WONDERBARE B.V.O.; maaswerk in het timpaan. Originele deur met smeedijzeren hangwerk. Zijgevels met geprofileerde kroonlijst en telkens één spitsboogvenster.

  • MAES T., Wellen van toen, (Wellen), (1993), pagina 10, 74, 93, tekening.
  • MICHIELS J., Heiligenverering te Wellen, (Limburg, 27, 1947-1948, pagina 162-163).

Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda; Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Kapel van de Heilige Christina [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32499 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.