Rusthuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rusthuis

Beschrijving

Voormalig rusthuis, gelegen in een bocht van de straat, symmetrisch opgevat complex met gebogen gevellijn onder zadel- en afgewolfde daken (nokrichting parallel aan de straat, kunstleien) uit het einde van de jaren 1920, op het kadaster als verbouwing van een rechthoekig 19de-eeuws volume ingetekend in 1931.

Bakstenen lijstgevel van vier + drie + vier traveeën en twee bouwlagen met verhoogde begane grond, geritmeerd door gevelhoge nissen. Zijvleugels met arduinen puilijst en latere bovenverdieping. Decoratief gebruik van gele baksteen voor banden en ontlastingsbogen. Getoogde en rechthoekige vensters. Vernieuwde, korfboogdeur. Gevelstenen met opschriften "Aan Mevrouw/ Maria De Cnaep/ 1837-1917", "Gesticht der H.H. Harten" en "Aan Mevrouw/ Eulalia Vervoort/ 18..-1934(?)"

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters, Nijlen, schetsen 1931/60.

Auteurs: Steyaert, Rita