erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID: 32511   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32511

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Voormalige hoeve, reeds op de Ferrariskaart (1771-77) als gesloten type aangeduid en in de Atlas van de Buurtwegen (1844) als een complex van losstaande bestanddelen, met onder meer het toenmalige en huidige woonhuis. Gekasseide oprit, met rechts een recent bouwsel. Bakstenen dubbelhuis op gecementeerde plint; drie traveeƫn en twee bouwlagen onder zadeldak (golfplaten); jaarsteen 1785. Rechthoekige vensters in vlakke hardstenen omlijstingen en deur in dito omlijsting met tussendorpel en neuten. Gelijkaardige deur in het oorspronkelijke rechter aanbouwsel. Zijgevels afgewerkt met aandaken en vlechtingen. Aangepast linker aanbouwsel, met rechthoekige muuropeningen.

Het gekasseide erf heeft een verlaagde bakstenen straatmuur, maar behouden hekpijlers van monolitische blauwe hardsteen met deksteen, in laat classicistische stijl. Het 19de-eeuwse poorthek is een eenvoudig smeedijzeren hek met vierkant stijl- en regelwerk, ronde spijlen met lanspunt, gepunte onderspijltjes en een grote voluut als versteviging, het geheel is zilver gekleurd.

  • DE MAEGD C. EN VAN DEN BROECK M. 2007: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 3: Alken, Borgloon, Heers, Kortessem, Wellen, Brussel.

Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Pauwels, Dirk, Schlusmans, Frieda
Datum  : 1999


Relaties

  • Is deel van
    Wellen
    Wellen (Wellen)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32511 (Geraadpleegd op 16-10-2019)