Hoeve ()

Voormalige hoeve, reeds op de Ferrariskaart (1771-77) als gesloten type aangeduid en in de Atlas van de Buurtwegen (1844) als een complex van losstaande bestanddelen, met onder meer het toenmalige en huidige woonhuis. Gekasseide oprit, met rechts een recent bouwsel. Inrijhek tussen twee hardstenen pijlers; gekasseid erf.

Auteurs:  Schlusmans, Frieda; Pauwels, Dirk

Hoeve met hek ()

Voormalige hoeve, reeds op de Ferrariskaart (1771-77) als gesloten type aangeduid en in de Atlas van de Buurtwegen (1844) als een complex van losstaande bestanddelen, met onder meer het toenmalige en huidige woonhuis. Gekasseide oprit, met rechts een recent bouwsel. Bakstenen dubbelhuis op gecementeerde plint; drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (golfplaten); jaarsteen 1785. Rechthoekige vensters in vlakke hardstenen omlijstingen en deur in dito omlijsting met tussendorpel en neuten. Gelijkaardige deur in het oorspronkelijke rechter aanbouwsel. Zijgevels afgewerkt met aandaken en vlechtingen. Aangepast linker aanbouwsel, met rechthoekige muuropeningen.

Het gekasseide erf heeft een verlaagde bakstenen straatmuur, maar behouden hekpijlers van monolitische blauwe hardsteen met deksteen, in laat classicistische stijl. Het 19de-eeuwse poorthek is een eenvoudig smeedijzeren hek met vierkant stijl- en regelwerk, ronde spijlen met lanspunt, gepunte onderspijltjes en een grote voluut als versteviging, het geheel is zilver gekleurd.

• DE MAEGD C. EN VAN DEN BROECK M. 2007: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 3: Alken, Borgloon, Heers, Kortessem, Wellen, Brussel.