erfgoedobject

Hoeve met poortgebouw gedateerd 1761

bouwkundig element
ID: 32517   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32517

Juridische gevolgen

Beschrijving

Heden gesloten hoeve, in kern daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw, in de Atlas van de Buurtwegen (1844) aangeduid als een complex met drie losstaande bestanddelen. Erf niet toegankelijk.

Poortvleugel onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met deels lemen, deels bakstenen vullingen. Inscriptie op de latei boven de poort: IR ANNO 1761 ACM. Volgens de bewoner is het poortgebouw door vererving afkomstig van een hoeve uit Vrolingen.

Achteraan het erf, haaks bakstenen dienstgebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen). Tegenover de poortvleugel, dienstgebouw van betonblokken, met resten van vakwerk in de achtergevel. Zadeldak (Vlaamse pannen). Recente garage naast het poortgebouw.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Pauwels, Dirk, Schlusmans, Frieda
Datum  : 1999


Relaties

  • Is deel van
    Wellen
    Wellen (Wellen)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoeve met poortgebouw gedateerd 1761 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32517 (Geraadpleegd op 14-10-2019)