Semigesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve

• is aangeduid als beschermd monument Semi-gesloten hoeve

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Semi-gesloten hoeve: omgeving

Vakwerkhoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw, gereconstrueerd in 2017.

Historiek

De oorspronkelijke vakwerkhoeve langs de weg Langenakker dateerde van halverwege de 19de eeuw. Op het primitief kadasterplan van 1840-1843 en de Atlas der Buurtwegen uit de periode 1843-1845 was het perceel met perceelsnummer 933 nog onbebouwd. Het hoofdvolume parallel met Langenakker was het oudste gebouw en voor het eerst zichtbaar op een kadastrale mutatieschets uit 1858. In de tweede helft van de 19de eeuw breidde de hoeve uit met een aansluitende rechtervleugel, een vrijstaand volume linksachter en een bijkomend klein volume links van de hoeve.

In de jaren 1970 was de semigesloten vakwerkhoeve nog een alleenstaande hoeve langs de Langenakker. De hoeve was omgeven door hoogstamboomgaarden, wei- en akkerland. De volgende decennia is het aantal ééngezinswoningen langs Langenakker gestaag toegenomen. Sinds begin jaren 2000 is de straat bijna volledig bebouwd.

In 2007 was de semigesloten vakwerkhoeve een hoevecomplex dat bestond uit een woonhuis parallel aan de straat met in de rechtse twee traveeën een stal. Haaks op het hoofdvolume was er rechts een aansluitend dienstgebouw. Achter het woonhuis en links ervan bevonden zich een stal en dienstgebouw. De verschillende gebouwen waren geordend rondom een klein verhard erf dat via een open doorgang links van het woonhuis toegankelijk was. De vakwerkhoeve had een versteende onderbouw. Van verschillende gebouwen waren de gevels langs de erfzijde versteend, maar de authentieke vullingen met vits- en leemwerk bleven voor een groot deel bewaard. De directe omgeving bestond uit een huiskavel met tuin, wat weiland en een hoogstamboomgaard die integraal deel uitmaakten van het agrarisch geheel.

In 2016 stortte de vakwerkstructuur tijdens een storm in. In 2017 werd de hoeve gereconstrueerd in gewijzigde vorm zonder recuperatie van authentieke materialen.

Beschrijving

Het huidige pand is opnieuw een vakwerkbouw, maar volgens hedendaagse technieken. Hoewel hoger en breder dan de oorspronkelijke volumes, refereren de huidige gebouwen naar de historische constellatie.

Het woonhuis parallel met de Langenakker telt zes traveeën en anderhalve bouwlaag onder een rood pannen zadeldak. De oorspronkelijke indeling van het woonhuis met opkamer en kelder is afleesbaar in het ontwerp. In het interieur zijn verschillende elementen gereconstrueerd die herinneren aan de oorspronkelijke vakwerkhoeve. Dit is onder andere de zichtbare nieuwe houtstructuur, het gebruik van troggewelfjes als afwerking voor plafonds en de indeling met opkamer en kelder.

Haaks op het woonhuis staat een dienstgebouw onder pannen zadeldak met een aanbouw onder een lessenaarsdak. Achteraan en links van het erf staan de volumes die refereren naar een voormalige stal en dienstgebouw.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DL002467, Wellen: 11 vakwerkhoeves en omgeving (S.N. 2007).
  • Onroerend Erfgoed, Digitaal opheffingsdossier 4.001/73098/101.1, Semi-gesloten vakwerkhoeve en omgeving in Wellen (S.N. 2023).

Auteurs: Sys, Annelien