Pastorie Sint-Jan de Doper

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Achterin gelegen ten zuidwesten van de kerk. Gebouwd in 1848-50 onder het pastoraat van W. Broux en H. Pluymaekers. Gerestaureerd in 1911 door Gelissen. Rechts van de pastorie lag de schuur van de oude pastorie (1726-28), die een leembouw verving. De schuur werd in de 19de eeuw afgebroken en in 1998 vervangen door de gemeentelijke feestzaal De Meersen.

Neoclassicistisch getint dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak (mechanische pannen), van circa 1850. Baksteenbouw op hardstenen plint met keldergaten; licht verhoogde begane grond. Rechthoekige vensters, beluikt op de eerste bouwlaag en aldaar met hardstenen lekdrempels en lateien; kordon vormende hardstenen lekdrempels op de tweede bouwlaag. Rechthoekige deur in een geprofileerd hardstenen entablement met druiplijst op consoles. Trap.

• DRIESEN, W., Bulletin des Commissions royales d'Art et d'Archéologie (Brussel 1862-1942). (Limburgse Referenties; 1), Hasselt, 1992, pagina 134).
  • MAES T, Wellen van toen, (Wellen), (1993), pagina 10, 89, tekening.
  • MICHIELS J., De pastorij te Wellen, (Het Oude Land van Loon, 1, 1946, pagina 143-149).