erfgoedobject

Woonhuis

bouwkundig element
ID
32536
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32536

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Waarschijnlijk woonhuis van een voormalige hoeve, op de Ferrariskaart (1771-77) aangeduid als een L-vormig complex, in de Atlas van de Buurtwegen (1844) als een gesloten hoeve. Heden geheel van twee bestanddelen.

Alleenstaand, classicistisch getint dubbelhuis gelegen in een fraaie tuin met enkele mooie oude bomen; vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen) met latere dakkapel, uit eind 18de eeuw. Houten kroonlijst op klossen. Rechthoekige vensters met kalkstenen omlijsting met geprofileerd druiplijstje aan de lateien. Latere uitbouw van de deur en rechts een bijgebouw. Ook de afwerking met schouderstukken van de zijgevels is niet origineel. Ingebouwde achtergevel. Ertegenover: recent dienstgebouw.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Pauwels, Dirk, Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Tuin van een boerenwoning

  • Is deel van
    Wellen


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Woonhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32536 (Geraadpleegd op )