erfgoedobject

Woonhuis

bouwkundig element
ID: 32536   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32536

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Waarschijnlijk woonhuis van een voormalige hoeve, op de Ferrariskaart (1771-77) aangeduid als een L-vormig complex, in de Atlas van de Buurtwegen (1844) als een gesloten hoeve. Heden geheel van twee bestanddelen.

Alleenstaand, classicistisch getint dubbelhuis gelegen in een fraaie tuin met enkele mooie oude bomen; vijf traveeƫn en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen) met latere dakkapel, uit eind 18de eeuw. Houten kroonlijst op klossen. Rechthoekige vensters met kalkstenen omlijsting met geprofileerd druiplijstje aan de lateien. Latere uitbouw van de deur en rechts een bijgebouw. Ook de afwerking met schouderstukken van de zijgevels is niet origineel. Ingebouwde achtergevel. Ertegenover: recent dienstgebouw.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Pauwels, Dirk, Schlusmans, Frieda
Datum  : 1999


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Tuin van een boerenwoning
  Notelarestraat 22 (Wellen)

 • Is deel van
  Wellen
  Wellen (Wellen)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Woonhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32536 (Geraadpleegd op 14-10-2019)