erfgoedobject

Sint-Rochuskapel, ook Kapel van Abswellen

bouwkundig element
ID
32540
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32540

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel gelegen op de scheiding van de wegen naar Vrolingen en Borgloon. Het eerste gebouw bestond reeds in de 18de eeuw en werd tijdens de Franse revolutionaire periode afgebroken. Circa twintig jaar later werd de kapel, aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1844), heropgebouwd in vakwerk door de inwoners van Abswellen; in 1892 bouwvallig en in steen herbouwd dankzij de bijdragen van voornamelijk de bewoners en het gemeentebestuur.

Vierkant bakstenen gebouw onder overstekend tentdak (mechanische pannen), daterend uit eind 19de eeuw. Hoeklisenen en verbindende en omlopende dubbele overhoekse muizentandfries. Rondboogdeur met gecementeerd en beschilderd archivolt met opschrift: H. ROCHUS B.V.O.. Nieuwe glasdeur.

  • MICHIELS J., Heiligenverering te Wellen..., pagina 168.

Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Pauwels, Dirk, Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Sint-Rochuskapel, ook Kapel van Abswellen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32540 (Geraadpleegd op )