Hoeve met woonstalhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met woonstalhuis

Beschrijving

Hoeve met vervallen wagenhuis ten zuiden, schuur ten zuidoosten en dubbel bakhuisje ten noorden van een aarden erf. Eertijds aanhorigheid van het Heysbroeckhof. Woonstalhuis van zes traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), in kern opklimmend tot de 18de eeuw.

Verankerde bakstenen lijst- en puntgevels met enkele sporen van zandsteen voor omlijstingen; deels gecementeerde, deels gepikte plint. Breder stalgedeelte met aansluitend een vervallen aanbouwsel. Overwegend, aangepaste rechthoekige muuropeningen. Onder meer twee bewaarde kloosterkozijnen als opkamervensters. Zuidelijke voorgevel met gepikte plint en geprofileerde daklijst, noordelijke achtergevel met keldervensters, kloosterkozijn en beschilderde afweerkruisen (toestand 1979), westelijke zijpuntgevel met beschilderde pseudo-speklagen, kloosterkozijn en korfboogluik.

Grotendeels houten en vervallen wagenhuis en schuur onder pannen (afgewolfd) zadeldak (nok parallel aan de straat). Verankerd tweedelig bakhuisje met rechthoekige muuropeningen onder zadeldakjes (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen).

Auteurs: Steyaert, Rita