erfgoedobject

Vierkanthoeve

bouwkundig element
ID: 32563   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32563

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vierkanthoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Hoeve, nu restaurant Ter Poorte, eertijds eigendom Timmermans. Op de Ferrariskaart (1771-77) aangeduid als een L-vormige aanleg, in de Atlas van de Buurtwegen (1844) als een complex van twee losstaande bestanddelen.

Huidige bestanddelen rondom een nieuw aangelegd erf; stijl- en regelwerk met gewitte en hierdoor niet te definiren vullingen; verhoogde bakstenen stoel; dienstgebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen); talrijke aanpassingen in functie van nieuwe bestemming.

Ten zuidoosten, woonhuis en aansluitende poort van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, mechanische pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw. Twee originele bolkozijnen met recent houtwerk, eertijds beluikt. Origineel trapje aan deur. Voormalige inrijpoort in zesde travee. Interieur: in de voormalige doorgang naar het erf, vloer uit de 19de eeuw, afkomstig uit het woonhuis. Aangebouwde zevende travee onder lessenaarsdak: voormalige stal met eronder een bietenkelder.

Ten zuidwesten, voormalig kippenhok en voormalige varkensstallen.

Ten noordoosten, voormalige doorgang naar de velden en voormalige stallen.

Ten noordwesten, aan de ahterzijde van het erf, voormalige paarden- en koeienstal uit de eerste helft van de 19de eecuw met gewijzigde ordonnantie. Aansluitende overgebrachte dwarsschuur, gedateerd op de poortlatei: Ao 1727 RR, en alhier in de tweede helft van de 19de eeuw opgericht. Gewijzigde ordonnantie.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Pauwels, Dirk, Schlusmans, Frieda
Datum  : 1999


Relaties

  • Is deel van
    Wellen
    Wellen (Wellen)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Vierkanthoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32563 (Geraadpleegd op 17-08-2019)