erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
32571
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32571

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Waarschijnlijk voormalige dorpshoeve, hoog gelegen ten opzichte van het straatniveau, op de Ferrariskaart (1771-77) aangeduid als een langgestrekt gebouw, evenwijdig aan de straat, en in de Atlas van de Buurtwegen (1844) als een L-vormig complex met een haakse vleugel ten noordwesten. Heden langgestrekt geheel met losstaand dienstgebouw achteraan. Onderkelderd woonhuis in gecementeerd stijl- en regelwerk van een niet te bepalen aantal traveeën en anderhalve bouwlaag onder steil zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, Vlaamse pannen), in kern daterend uit de 18de eeuw. Originele ordonnantie met twee beluikte bolkozijnen en rechthoekige deur. Houtwerk uit de 19de eeuw. Steektrap. Pannen beschieting aan linker zijgevel. Rechter zijgevel met oorspronkelijke muuropeningen. Achtergevel in deels gecementeerd vakwerk met lemen en bakstenen vullingen. Haakse aanbouw (stal?). Een 19de-eeuws dienstgebouw, links in het verlengde van het woonhuis, onder lager zadeldak (Vlaamse pannen). Losstaand dienstgebouw achteraan onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Pauwels, Dirk, Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32571 (Geraadpleegd op )