Hoeve 't Klein Kasteeltje

Beschrijving

Hoeve afhankelijk van het kasteel van Rullingen, op de Ferrariskaart (1771-77) aangeduid als een groot U-vormig complex reikend tot aan de steeg naar de Oude Molen, in de Atlas van de Buurtwegen (1844) als een L-vormig gebouw met losstaand bestanddeel achterin. Heden semi-gesloten complex bestaande uit een woonhuis ten noordwesten, stallingen ten zuidwesten, dwarsschuur ten zuidoosten en recent dienstgebouw ten noordoosten, het geheel gegroepeerd rondom een gebetonneerd erf.

Ten noordwesten, bakstenen woonhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, kunstleien vooraan, Vlaamse pannen achteraan), in kern daterend uit de eerste helft van de 17de eeuw, in latere eeuwen aangepast confer jaartal 1738 boven schouw, confer infra. Aan straatzijde, lijstgevel afgelijnd met hardstenen hoekblokken en dito middenrisaliet onder klein driehoekig fronton; hardstenen daklijst en steigergaten; 19de-eeuwse muuropeningen met hardstenen lekdrempels. Zij- en achtergevels met S-vormige en grote krulankers; haakse uitbouw achteraan voorzien van jaarankers 1.[?]99. Linker zijgevel met twee mergelstenen banden en twee vensters in vlakke hardstenen omlijsting uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Achtergevel met hardstenen keldergat en getoogde 19de-eeuwse muuropeningen; recente trap en garage.

Ten zuidoosten, haakse uitbouw. Rechthoekige vensters op tweede en derde bouwlaag, waarvan één gedicht en één later verbreed, met negblokken, deels van mergel- en deels van hardsteen, en bakstenen ontlastingsbogen. Rechthoekige deur in een vlakke hardstenen omlijsting op neuten, met gestrekte tussendorpel, geprofileerde druiplijst, getralied bovenlicht en oud houtwerk, waarschijnlijk daterend van 1738; erboven: rechthoekig venster in een vlakke hardstenen omlijsting uit het eerste kwart van de 19de eeuw; trap met deels geprofileerde treden. Interieur: kamer met stucplafond en jaartal 1738 boven de schouw.

Ten zuidwesten, stallen in vakwerk met bakstenen vullingen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Ten zuidoosten, dwarsschuur in vakwerk met bakstenen vullingen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Ten noordoosten, recent dienstgebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen).

• Bondige inventaris der kunstvoorwerpen van het arrondissement Tongeren, (Bulletin van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, 11, (1960), pagina 193.
  • CLERX V., Dorpsmonografie: Berlingen, onuitg. verhandeling, Hasselt, 1978, pagina 6, afbeelding
  • VENKEN J., Oud Sint-Truiden en omgeving. Borgloon, Gingelom, Heers, Nieuwerkerken, Sint-Truiden, Wellen, Gent, 1993, pagina 314-315.

Auteurs: Schlusmans, Frieda; Pauwels, Dirk