erfgoedobject

Vierkanthoeve Canadawinning

bouwkundig element
ID: 32581   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32581

Juridische gevolgen

Beschrijving

Grote vierkanthoeve in baksteenbouw, uit de tweede helft van de 19de eeuw, met gekasseide oprit, gelegen op de Oeterslovense heuvel. Aan de straatzijde is de perceelsgrens afgebakend met een meidoornhaag.

Bestanddelen rondom een gekasseid erf, met in het midden groenaanplanting op de plaats van de voormalige mestvaalt: stalvleugel met poortgebouw ten zuidoosten, woonhuis ten zuidwesten, stallen ten noordwesten en stallen met aansluitende langsschuur ten noordoosten. Baksteenbouw met hardstenen afwerking.

Opgenomen in de zuidoostvleugel onder zadeldaken (Vlaamse pannen), centraal poortgebouw onder tentdak (kunstleien). Korfboogpoort in een verankerde hardstenen omlijsting met negblokken; schamppalen; erboven, rondboogvenster in een vlakke hardstenen omlijsting, met sluit- en aanzetstenen en lekdrempel op consoles; bewaard houtwerk. Links en rechts aansluitende stallen met asemgaten. Aan erfzijde is de korfboogpoort afgewerkt met baksteen doch hardstenen aanzetstenen en schamppalen; rondbogig bovenvenster zoals aan buitenzijde, in een eenvoudige uitvoering van baksteen; doorgang onder troggewelfjes op I-balken.

Ten zuidwesten, vernieuwd woonhuis. Ten noordwesten, stallen onder zadeldak (Vlaamse pannen), met rechts doorgang naar de velden. Ten noordoosten, tegenover het woonhuis, stallen en rechts aansluitende langsschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen), waarachter een aangebouwde bakstenen schob onder lessenaarsdak. Rechter zijgevel van de langsschuur met korfboogpoort naar het patroon van deze van het poortgebouw en drie uilengaten in de geveltop. In alle dienstgebouwen: rechthoekige deuren in vlakke hardstenen omlijstingen, een paar bakstenen korfboogpoorten, kleine halfronde vensters en een paar getoogde vensters.

 • MAES T., Wellen van toen, (Wellen), (1993), pagina 97, tekening.

Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Pauwels, Dirk, Schlusmans, Frieda
Datum  : 1999


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Veekering van geschoren meidoorn
  Oeterslovenstraat zonder nummer (Wellen)

 • Is deel van
  Wellen
  Wellen (Wellen)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Vierkanthoeve Canadawinning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32581 (Geraadpleegd op 22-10-2019)