erfgoedobject

Vierkanthoeve Canadawinning

bouwkundig element
ID
32581
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32581

Juridische gevolgen

Beschrijving

Grote vierkanthoeve in baksteenbouw, uit de tweede helft van de 19de eeuw, met gekasseide oprit, gelegen op de Oeterslovense heuvel. Aan de straatzijde is de perceelsgrens afgebakend met een meidoornhaag.

Bestanddelen rondom een gekasseid erf, met in het midden groenaanplanting op de plaats van de voormalige mestvaalt: stalvleugel met poortgebouw ten zuidoosten, woonhuis ten zuidwesten, stallen ten noordwesten en stallen met aansluitende langsschuur ten noordoosten. Baksteenbouw met hardstenen afwerking.

Opgenomen in de zuidoostvleugel onder zadeldaken (Vlaamse pannen), centraal poortgebouw onder tentdak (kunstleien). Korfboogpoort in een verankerde hardstenen omlijsting met negblokken; schamppalen; erboven, rondboogvenster in een vlakke hardstenen omlijsting, met sluit- en aanzetstenen en lekdrempel op consoles; bewaard houtwerk. Links en rechts aansluitende stallen met asemgaten. Aan erfzijde is de korfboogpoort afgewerkt met baksteen doch hardstenen aanzetstenen en schamppalen; rondbogig bovenvenster zoals aan buitenzijde, in een eenvoudige uitvoering van baksteen; doorgang onder troggewelfjes op I-balken.

Ten zuidwesten, vernieuwd woonhuis. Ten noordwesten, stallen onder zadeldak (Vlaamse pannen), met rechts doorgang naar de velden. Ten noordoosten, tegenover het woonhuis, stallen en rechts aansluitende langsschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen), waarachter een aangebouwde bakstenen schob onder lessenaarsdak. Rechter zijgevel van de langsschuur met korfboogpoort naar het patroon van deze van het poortgebouw en drie uilengaten in de geveltop. In alle dienstgebouwen: rechthoekige deuren in vlakke hardstenen omlijstingen, een paar bakstenen korfboogpoorten, kleine halfronde vensters en een paar getoogde vensters.

  • MAES T., Wellen van toen, (Wellen), (1993), pagina 97, tekening.

Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda; Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Veekering van geschoren meidoorn

  • Is deel van
    Wellen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Vierkanthoeve Canadawinning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32581 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.