erfgoedobject

Hoeve Winning van Wilhelmus Vissers

bouwkundig element
ID
32583
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32583

Juridische gevolgen

Beschrijving

Op de Ferrariskaart (1771-77) zogenaamde Moulin de Widdingen en aangeduid als ensemble met drie losstaande bestanddelen, het molenhuis haaks op de Herk. In de Atlas van de Buurtwegen (1844) is het een U-vormig complex met losstaand bestanddeel ten noordoosten, de actuele dwarsschuur.

De huidige hoeve is in 1990 volledig aangepast. De gebouwen bestonden uit een woonhuis rechts, een schuur links, een koestal voor zes koeien, enkele varkensstallen en een open schob.

Bewaarde dwarsschuur van baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat), daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw. Zijgevels met aandaken en vlechtingen, alsook drie uilengaten in de top. Korfboogpoort.

  • BOGAERTS D. - VALGAERTS E., Kortessem. Een rijk molenverleden,Kortessem, 1990, pagina 14 (illustratie 3), (in verband met Hertenmolen).
  • CLERX V., Dorpsmonografie: Berlingen, onuitg. verhandeling, Hasselt, 1978, pagina 27.
  • JANSSENS L. en J., De geschiedens van de families Vissers en Roebben. (400 jaar familiegeschiedenis), (Hasselt), (1995), pagina 36, 37, figuren 21-22.

Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Pauwels, Dirk, Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve Winning van Wilhelmus Vissers [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32583 (Geraadpleegd op )