erfgoedobject

Pastorie van de Sint-Rochusparochie

bouwkundig element
ID
32589
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32589

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie van de Sint-Rochusparochie
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Ulbeek
    Deze bescherming is geldig sinds 09-06-2004

Beschrijving

Pastorie van 1906 naar ontwerp van architect H. Martens (Stevoort), ter vervanging van een vakwerkbouw van 1714 met voorgevel en kelder van baksteen, die in 1898 sterk bouwvallig was. Gelegen op het dorpsplein, vlak naast de oude Sint-Rochuskerk en ten noordwesten ervan, en voorzien van een kleine voortuin.

Vrijstaand bakstenen gebouw op breukstenen sokkel; gewitte muurbanden en negblokken; combinatie van diep- en breedhuis, onder zadel- en wolfsdak (mechanische pannen). Dubbelhuistype op licht verhoogde begane grond; puntgevel van twee traveeën aansluitend bij een lijstgevel van één bredere travee. Rechthoekige vensters op hardstenen lekdrempels ingeschreven in een rondboognis met aflijning en boogveld van rode baksteen, links opgenomen in een Brugse travee met borstwering in visgraatverband. Breed getoogd benedenvenster rechts. Getoogde deur met bovenlicht. Trap met gietijzeren leuning.

  • Infobundel Wellen..., figuren
  • DRIESEN W., Bulletin..., pagina 129.
  • DRIESEN W., Ulbeek 1844..., zonder pagina

Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Pauwels, Dirk, Schlusmans, Frieda
Datum  : 1999


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pastorie van de Sint-Rochusparochie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32589 (Geraadpleegd op 20-06-2021)