Pastorie van de Sint-Rochusparochie

Gemeente Wellen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie van de Sint-Rochusparochie

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Ulbeek

Typologiepastorieën
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Pastorie van 1906 naar ontwerp van architect H. Martens (Stevoort), ter vervanging van een vakwerkbouw van 1714 met voorgevel en kelder van baksteen, die in 1898 sterk bouwvallig was. Gelegen op het dorpsplein, vlak naast de oude Sint-Rochuskerk en ten noordwesten ervan, en voorzien van een kleine voortuin.

Vrijstaand bakstenen gebouw op breukstenen sokkel; gewitte muurbanden en negblokken; combinatie van diep- en breedhuis, onder zadel- en wolfsdak (mechanische pannen). Dubbelhuistype op licht verhoogde begane grond; puntgevel van twee traveeën aansluitend bij een lijstgevel van één bredere travee. Rechthoekige vensters op hardstenen lekdrempels ingeschreven in een rondboognis met aflijning en boogveld van rode baksteen, links opgenomen in een Brugse travee met borstwering in visgraatverband. Breed getoogd benedenvenster rechts. Getoogde deur met bovenlicht. Trap met gietijzeren leuning.

• Infobundel Wellen..., figuren
  • DRIESEN W., Bulletin..., pagina 129.