Hoeve met losstaande bestanddelen

Beschrijving

Voormalige bakstenen hoeve, in kern uit de eerste helft van de 18de eeuw, eertijds bewoond door geneesheer Gerard Craeybeckx (1762-1822), op de Ferrariskaart (1771-77) aangeduid als een gesloten hoeve, in de Atlas van de Buurtwegen (1844) als een semi-gesloten complex met ten zuidwesten een haakse aanbouw aan het woonhuis en een nu verdwenen dienstgebouw ten noordwesten.

Aan de straat gelegen complex, heden met losstaande bestanddelen, gegroepeerd op en rondom een gebetonneerd erf. Voortuin afgesloten door een bakstenen en ijzeren omheining met hek. Voornamelijk baksteenbouw met verwerking van kalk- en hardsteen.

Woonhuis in het midden van het erf onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), in kern uit de 18de eeuw confer S-vormige ankers en met krullen op de begane grond; jaarankers 1731 in de 19de-eeuwse voorgevel met enkelhuisopstand, recente getoogde vensters en gecementeerde afwerking. Getoogde deur, uit de tweede helft van de 19de eeuw, in een vlakke hardstenen omlijsting met sluitsteen. In de rechter zijgevel aan straatzijde wijzen de bouwnaden en de in de schoorsteen ingewerkte jaarsteen 18[?]0 duidelijk op de verhoging van het gebouw in de loop van de 19de eeuw. Twee gedichte vensters met kalkstenen negblokken. De linker zijgevel, eveneens met bouwnaad, behoudt één dergelijk gedicht venstertje met kalkstenen negblokken, en één oorspronkelijk, voorheen beluikt, op de begane grond. Achtergevel met opkamer in linkse travee, voorzien van een houten kozijn; kalkstenen omlijstingen voor het keldergat en het vierkant beluikt venstertje, confer zijgevel, links van de latere deur. Overige muuropeningen uit de 19de eeuw.

Dienstgebouwen uit 19de eeuw. Ten zuidwesten, tegenover het woonhuis, stallen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekige muuropeningen. Aangebouwd rechter deel met getoogde muuropeningen. Haaks aanbouwsel aan de straatzijde, waarschijnlijk stal, onder zadeldak (Vlaamse pannen). Gevel aan straatzijde in vakwerk van drie traveeën en één bouwlaag. Erfzijdegevel met sporen van vakwerk. Versteende zijgevel. Ten noordoosten, achter en evenwijdig met het woonhuis, stallen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Oorspronkelijk getoogde muuropeningen. Aanbouwsel links. Aan straatzijde, tussen woonhuis en laatstgenoemde stallen, haaks aansluitende, versteende stallen onder zadeldak (deels Vlaamse, deels mechanische pannen). Recent dienstgebouw achteraan het erf, ten noordwesten.

Auteurs: Schlusmans, Frieda; Pauwels, Dirk