Hoeve Boswinning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Boswinning

Beschrijving

Daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Zoals de naam verduidelijkt, is deze gesloten bakstenen hoeve ontstaan door de ontginning van de plaatselijke bossen. Gelegen aan de straat en aan het einde van een gekasseide oprit, vertrekkend vanuit de Nieuwstraat. De bestanddelen zijn gegroepeerd rondom een gekasseid erf, deels aangeplant en beschaduwd door een treurwilg voor de dubbele dwarsschuur.

Ten zuiden: poortvleugel met stallen onder zadeldak (mechanische pannen vooraan, Vlaamse achteraan), uit eind 19de eeuw. Getrapt poortrisaliet tussen hoeklisenen onder klimmend fries; in het spaarveld, rondboogpoort en gekoppelde mijterbogige bovenvenstertjes in een hardstenen omlijsting. Aanpalende stalgevels geritmeerd door lisenen met verbindende keperboogfries; haast vierkante muuropeningen in hardstenen omlijsting in de spaarvelden. Erfzijdegevel met rondboogvormige muuropeningen.

Ten westen, woonhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), daterend van circa 1860. Dubbelhuisopstand, licht verhoogde begane grond, hardstenen keldergaten; houten kroonlijst op consoles. Getoogde vensters met hardstenen lekdrempels; origineel houtwerk. Getoogde deur in een vlakke hardstenen omlijsting op neuten; trap. Links van het woonhuis: dienstgebouw uit de tweede helft van de 19de eeuw. Recent aangepaste rechtse aanbouw.

Ten noorden, poortvleugel met stallen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Korfboogpoort tussen hoeklisenen. Rechthoekige venstertjes in hardstenen omlijsting. Aan de erfzijde, dito poort, met links rondboogvenster met hardstenen lekdrempel en rechthoekige deur in een vlakke hardstenen omlijsting.

Ten oosten, voormalige dubbele dwarsschuur, heden stallen, onder zadeldak (Vlaamse pannen); hergebruikt gebint met inscriptie op balk: IO X AN[?]O X 1804 X ICVV. Vakwerk met bakstenen vullingen en versteende onderbouw. Verlaagde schuurpoorten. Achterste gedeelte bijgebouwd.

• DRIESEN W., Ulbeek 1844. Eindrapport bij het project, Bokrijk, 1981, zonder pagina
  • RAMAEKERS K., Dorpsmonografie: Berlingen, Herten, Ulbeek, onuitg. verhandeling, Hasselt, 1978, pagina 46, 49, 50-51, afbeeldingen

Auteurs: Schlusmans, Frieda; Pauwels, Dirk