Kasteel Trockart

Beschrijving

Op de Ferrariskaart (1771-77) aangeduid als een volledig omgracht L-vormig complex met twee ronde hoektorens en moestuin ten noordoosten, omgeven door boomgaarden en moerassige weiden, aldaar zogenaamd Château d'Ulbeeck, in de Atlas van de Buurtwegen (1844) is de noordoostelijke hoektoren verdwenen en is de zuidwestelijke vleugel in in noordwestelijke richting verlengd.

Heden nog steeds omgracht, U-vormig geheel met bijgekomen haakse noordwestelijke vleugel. Geometrische Franse voortuin en achter het kasteel een landschapspark met aansluitend bos van circa 6 hectare. Eén gietijzeren brug met ijzeren leuningen en aansluitend ijzeren hek. In de lindendreef, recente pijlers van hergebruikt materiaal, mergel met geprofileerde kalkstenen dekplaat en dito vaasbekroning, waartussen recent houten hek. Voor het kasteel, oorspronkelijk smeedijzeren inrijhek tussen kalkstenen pijlers met dito vaasbekroning, beschaduwd door vier lindebomen.

Bepleisterde en witgeschilderde baksteenbouw met afwerking van kalk- en hardsteen. Zadeldaken (leien), tenzij anders vermeld, met bolbekroningen. Grotendeels bewaard houtwerk. Het poortgebouw ten zuidwesten en de rechts aansluitende, L-vormige woonvleugel zijn in kern uit de 17de eeuw zie S-vormige, X-vormige en krulankers; huidige ordonnantie uit de tweede helft van de 19de eeuw, de bredere en hogere aanbouw van deze vleugel dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw, de haakse vleugel, links van het poortgebouw en ten noordwesten, onder meer bestaande uit een koetshuis, aansluitende stallingen en dienstgebouwtje, werd eveneens in de tweede helft van de 19de eeuw opgetrokken.

Ten zuidwesten, poortgebouw van twee traveeën en twee bouwlagen; bekronende smeedijzeren windvaan. Geprofileerde kalkstenen korfboogpoort met aanzet- en sluitstenen. Erfzijde, rondboogpoort met eenvoudiger bakstenen afwerking op onderbouw van mergel- en kalksteen; doorgang met kalkstenen keldergat, twee gedichte rondbogige muuropeningen en een recente houten zoldering op recente hardstenen consoles. Getoogde vensters in vlakke grijs geschilderde kalkstenen omlijstingen op lekdrempels.

Rechts van het poortgebouw en ten zuidoosten, L-vormige woonvleugel van twee bouwlagen en voorgevel van vijf traveeën op bakstenen sokkel met kalksteen afgelijnd. Bedaking met daklijstbalkjes; vier dakkapellen; twee bijkomende dakkapellen tot dakvensters aangepast. Markerende schouw en zeshoekige uitbouw met aflijnende overhoekse muizentandfries en grotendeels gedichte muuropeningen aan de zuidoostelijke buitengevel. Gelijkaardige getoogde kalkstenen vensteromlijstingen als bij het poortgebouw. Ronde hoektoren van drie bouwlagen, met rechthoekige kalkstenen muuropeningen, aflijnende overhoekse muizentandfries onder daklijst op geprofileerde houten consoles; naaldspits (leien) met peervormige bekroning voorzien van smeedijzeren windvaan; één dakkapel met dito windvaan. Erfzijde van de woonvleugel: oculus en twee eind 19de-eeuwse aangebouwde veranda's. Aan de zuidoostelijke vleugel aangebouwd gedeelte van één + twee traveeën en drie bouwlagen op kalkstenen plint onder mansardedak (leien), met vier dakkapellen, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Ritmerende hoeklisenen en houten kroonlijst op klossen. Getoogde muuropeningen in vlakke kalkstenen omlijstingen op lekdrempels.

Interieur van de woonvleugel: overwelfde kelders uit de 17de eeuw; begane grond met twee Lodewijk XVI-schouwen, salon met stucplafond uit eind 18de eeuw, vergulde deuren en binnenluiken (eind 18de eeuw), bewaarde eiken plankenvloeren (18de eeuw), kalkstenen keukenvloer (18de eeuw), beschilderde rococobordestrap (eind 18de eeuw) met kwart onderaan, uitgewerkte leuning en trappaal; tweede bouwlagen met één schouw bekleed met Delftse tegels, rococoschouwmantel en ijzeren haard gedateerd 1709; interieur van de veranda's met bewaarde decoratieve cementtegels.

Links van het poortgebouw en ten noordwesten, L-vormige vleugel van drie + vier traveeën en twee bouwlagen uit de tweede helft van de 19de eeuw, waarvan het haakse gedeelte als koetshuis fungeert; voorgevel met aanleunende leiperelaars. Getoogde vensters met hardstenen lekdrempels en sluitstenen. Erfzijde van de poortvleugel met een paar getoogde deuren in vlakke hardstenen omlijstingen met sluitsteen. Erfzijde van het haakse gedeelte: vier getoogde poorten; recente achtergevel. Aan de voorzijde van het kasteel ten noordwesten aanpalende recente muur, waarachter stallingen uit de tweede helft van de 19de eeuw, recent met cementblokken aangepast. Aansluitend aan de achterzijde van het koetshuis, muur met hardstenen poortomlijsting met sluitsteen, waarachter dienstgebouw onder lessenaarsdak uit de tweede helft van de 19de eeuw.

• DARIS J., Notices historiques sur les églises du diocèse de Liège, 5, Luik, 1874, pagina 46-49.
  • DRIESEN W., Ulbeek 1844. Eindrapport bij het project, Bokrijk, 1981.
  • RAMAEKERS K., Dorpsmonografie: Berlingen, Herten, Ulbeek, onuitgegeven verhandeling, Hasselt, 1978, pagina 46, 48-49.
  • RASKIN L., Inventaris van de Limburgse kastelen, De tijdspiegel, 26, 3, 1971, pagina 43.

Auteurs: Schlusmans, Frieda; Pauwels, Dirk