Kasteel De Warande

Gemeente Heuvelland

• Inventarisatie Heuvelland (geografische inventarisatie: 01-01-1991 - 31-12-1991).

is beschermd als monument Kasteel De Warande

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteel De Warande

is deel van de bescherming als cultuurhistorisch landschap Kemmelberg en omgeving

Beschrijving

Nr. 24. Z.g. "De Warande", voormalig kasteel, tijdlang gebruikt als vakantieverblijf, sinds 1979 gemeentehuis. Gelegen ten Z.W. van de dorpskom; op de O.-flank van de Kemmelberg. Omringend park met grote verscheidenheid aan loofbomen o.m. lijsterbes, es, esdoorn, zomereik, Amerikaanse eik, tamme kastanje, beuk... en met vijvertje gevoed door de Kasteel- of Willebeek en het z.g. .St.-Laurentiusbronnetje" naar verluidt met geneeskundige kracht tegen oogpijn en brandwonden. Ten W. en ten O., begrinte opritten; toegangshekken tussen rechth. bakstenen pijlers.

Neorenaissance kasteel gebouwd in 1925 n.o.v. architecten C. Pil & H. Carbon (Oostende) i.o.v. Baron Jacques Bruneel de la Warande, burgemeester van Kemmel, op de plaats van een jachtpaviljoen.

Imposant kasteel op U-vormige plattegrond. Twee bouwl. met verhoogde begane grond. Gele baksteenbouw met gebruik van arduin voor plint. Zadeldaken (leien) met vorstkam, gedomineerd door ronde huistorens onder tentdak (leien) o.m. op de hoeken en in de oksels van de vleugels.

Imitatieve interpretatie van de regionale renaissancestijl cf. verzorgde baksteenarchitectuur met pilasters, anderzijds kordonvormende lekdrempels en omlopende gekorniste kroonlijst; voorts driezijdige erker op de Z.O.-zijgevel met rondbogig Marianisje op console, risalieten, dakvensters en- kapellen met inzwenkende belijuing en topstukken, geprofileerde schoorstenen met pilastertjes. Streekeigen houtwerk: kruis- en kloosterkozijnen met kleine roedenverdeling.

Meer uitgewerkte voorgevel (O.) van zeven trav. O.m. steektrap tussen balustrade bekroond door twee leeuwen met wapenschild resp. van de familie Bruneel en van de familie de Montalembert. Zijgevel (Z.): veranda met korfboogarcade op geblokte pilasters; bekronend terras met aflijnende balustrade. Tegen N.-gevel: voormalig koetshuis en stallingen, uitziend op een geplaveide binnenplaats mét inrijpoort voorzien van achtzijdige torentjes.

DIRIKEN P.,Geogids Heuvelland, Toeristische-Recreatieve-Atlas van West-Vlaanderen, (St.-Truiden), (1988), p. 69-70.
Heuvelland jn 8 - genomen, I, 3.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine & Lion, Mimi