erfgoedobject

Kasteel De Warande

bouwkundig element
ID: 32617   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32617

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel De Warande
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Kemmelberg en omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds 04-02-2005

 • omvat de aanduiding als beschermd monument Kasteel De Warande
  Deze bescherming is geldig sinds 09-06-2004

Beschrijving

Zogenaamd "De Warande", voormalig kasteel, tijdlang gebruikt als vakantieverblijf, sinds 1979 gemeentehuis. Gelegen ten zuidwesten van de dorpskom; op de oostflank van de Kemmelberg. Omringend park met grote verscheidenheid aan loofbomen onder meer lijsterbes, es, esdoorn, zomereik, Amerikaanse eik, tamme kastanje, beuk... en met vijvertje gevoed door de Kasteel- of Willebeek en het zogenaamde "Sint-Laurentiusbronnetje" naar verluidt met geneeskundige kracht tegen oogpijn en brandwonden. Ten westen en oosten, begrinte opritten; toegangshekken tussen rechthoekige bakstenen pijlers.

Neorenaissance kasteel gebouwd in 1925 naar ontwerp van architecten C. Pil & H. Carbon (Oostende) in opdracht van Baron Jacques Bruneel de la Warande, burgemeester van Kemmel, op de plaats van een jachtpaviljoen.

Imposant kasteel op U-vormige plattegrond. Twee bouwlagen met verhoogde begane grond. Gele baksteenbouw met gebruik van arduin voor plint. Zadeldaken (leien) met vorstkam, gedomineerd door ronde huistorens onder tentdak (leien) onder meer op de hoeken en in de oksels van de vleugels.

Imitatieve interpretatie van de regionale renaissancestijl, zie verzorgde baksteenarchitectuur met pilasters, anderzijds kordonvormende lekdrempels en omlopende gekorniste kroonlijst; voorts driezijdige erker op de zuidoostelijke zijgevel met rondbogig Marianisje op console, risalieten, dakvensters en- kapellen met inzwenkende belijning en topstukken, geprofileerde schoorstenen met pilastertjes. Streekeigen houtwerk: kruis- en kloosterkozijnen met kleine roedeverdeling.

Meer uitgewerkte voorgevel (op het oosten) van zeven traveeën. Onder meer steektrap tussen balustrade bekroond door twee leeuwen met wapenschild respectievelijk van de familie Bruneel en van de familie de Montalembert. Zijgevel (op het zuiden): veranda met korfboogarcade op geblokte pilasters; bekronend terras met aflijnende balustrade. Tegen noordgevel: voormalig koetshuis en stallingen, uitziend op een geplaveide binnenplaats mét inrijpoort voorzien van achtzijdige torentjes.

 • DIRIKEN P.,Geogids Heuvelland, Toeristische-Recreatieve-Atlas van West-Vlaanderen, (St.-Truiden), (1988), p. 69-70.
  Heuvelland jn 8 - genomen, I, 3.

Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kantons Mesen - Wervik - Zonnebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine, Lion, Mimi
Datum  : 1991


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Warandepark
  Bergstraat 24 (Heuvelland)

 • Is deel van
  Kemmel
  Kemmel (Heuvelland)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Kasteel De Warande [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32617 (Geraadpleegd op 17-10-2019)