Kasteel De Warande

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Heuvelland
Deelgemeente Kemmel
Straat Bergstraat
Locatie Bergstraat 24, Heuvelland (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Heuvelland (adrescontroles: 15-02-2008 - 15-02-2008).
  • Inventarisatie Heuvelland (geografische inventarisatie: 01-01-1991 - 31-12-1991).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteel De Warande

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Kasteel De Warande
gelegen te Bergstraat 24 (Heuvelland)

Deze bescherming is geldig sinds 09-06-2004.

is deel van de bescherming als cultuurhistorisch landschap Kemmelberg en omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 04-02-2005.

Beschrijving

Nr. 24. Z.g. "De Warande", voormalig kasteel, tijdlang gebruikt als vakantieverblijf, sinds 1979 gemeentehuis. Gelegen ten Z.W. van de dorpskom; op de O.-flank van de Kemmelberg. Omringend park met grote verscheidenheid aan loofbomen o.m. lijsterbes, es, esdoorn, zomereik, Amerikaanse eik, tamme kastanje, beuk... en met vijvertje gevoed door de Kasteel- of Willebeek en het z.g. .St.-Laurentiusbronnetje" naar verluidt met geneeskundige kracht tegen oogpijn en brandwonden. Ten W. en ten O., begrinte opritten; toegangshekken tussen rechth. bakstenen pijlers.

Neorenaissance kasteel gebouwd in 1925 n.o.v. architecten C. Pil & H. Carbon (Oostende) i.o.v. Baron Jacques Bruneel de la Warande, burgemeester van Kemmel, op de plaats van een jachtpaviljoen.

Imposant kasteel op U-vormige plattegrond. Twee bouwl. met verhoogde begane grond. Gele baksteenbouw met gebruik van arduin voor plint. Zadeldaken (leien) met vorstkam, gedomineerd door ronde huistorens onder tentdak (leien) o.m. op de hoeken en in de oksels van de vleugels.

Imitatieve interpretatie van de regionale renaissancestijl cf. verzorgde baksteenarchitectuur met pilasters, anderzijds kordonvormende lekdrempels en omlopende gekorniste kroonlijst; voorts driezijdige erker op de Z.O.-zijgevel met rondbogig Marianisje op console, risalieten, dakvensters en- kapellen met inzwenkende belijuing en topstukken, geprofileerde schoorstenen met pilastertjes. Streekeigen houtwerk: kruis- en kloosterkozijnen met kleine roedenverdeling.

Meer uitgewerkte voorgevel (O.) van zeven trav. O.m. steektrap tussen balustrade bekroond door twee leeuwen met wapenschild resp. van de familie Bruneel en van de familie de Montalembert. Zijgevel (Z.): veranda met korfboogarcade op geblokte pilasters; bekronend terras met aflijnende balustrade. Tegen N.-gevel: voormalig koetshuis en stallingen, uitziend op een geplaveide binnenplaats mét inrijpoort voorzien van achtzijdige torentjes.

DIRIKEN P.,Geogids Heuvelland, Toeristische-Recreatieve-Atlas van West-Vlaanderen, (St.-Truiden), (1988), p. 69-70.
Heuvelland jn 8 - genomen, I, 3.

Bron: Delepiere A.-M. & Huys M. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kantons Mesen - Wervik - Zonnebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine & Lion, Mimi

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kemmel

Kemmel (Heuvelland)

is gerelateerd aan Warandepark

Bergstraat 24 (Heuvelland)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.