erfgoedobject

Kasteel De Warande

bouwkundig / landschappelijk element
ID
32617
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32617

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel De Warande
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • omvat de aanduiding als beschermd monument Kasteel De Warande
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Kemmelberg en omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel De Warande
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Zogenaamd "De Warande", voormalig kasteel, tijdlang gebruikt als vakantieverblijf, sinds 1979 gemeentehuis. Gelegen ten zuidwesten van de dorpskom; op de oostflank van de Kemmelberg. Omringend park met grote verscheidenheid aan loofbomen onder meer lijsterbes, es, esdoorn, zomereik, Amerikaanse eik, tamme kastanje, beuk... en met vijvertje gevoed door de Kasteel- of Willebeek en het zogenaamde "Sint-Laurentiusbronnetje" naar verluidt met geneeskundige kracht tegen oogpijn en brandwonden. Ten westen en oosten, begrinte opritten; toegangshekken tussen rechthoekige bakstenen pijlers.

Neorenaissance kasteel gebouwd in 1925 naar ontwerp van architecten C. Pil & H. Carbon (Oostende) in opdracht van Baron Jacques Bruneel de la Warande, burgemeester van Kemmel, op de plaats van een jachtpaviljoen.

Imposant kasteel op U-vormige plattegrond. Twee bouwlagen met verhoogde begane grond. Gele baksteenbouw met gebruik van arduin voor plint. Zadeldaken (leien) met vorstkam, gedomineerd door ronde huistorens onder tentdak (leien) onder meer op de hoeken en in de oksels van de vleugels.

Imitatieve interpretatie van de regionale renaissancestijl, zie verzorgde baksteenarchitectuur met pilasters, anderzijds kordonvormende lekdrempels en omlopende gekorniste kroonlijst; voorts driezijdige erker op de zuidoostelijke zijgevel met rondbogig Marianisje op console, risalieten, dakvensters en- kapellen met inzwenkende belijning en topstukken, geprofileerde schoorstenen met pilastertjes. Streekeigen houtwerk: kruis- en kloosterkozijnen met kleine roedeverdeling.

Meer uitgewerkte voorgevel (op het oosten) van zeven traveeën. Onder meer steektrap tussen balustrade bekroond door twee leeuwen met wapenschild respectievelijk van de familie Bruneel en van de familie de Montalembert. Zijgevel (op het zuiden): veranda met korfboogarcade op geblokte pilasters; bekronend terras met aflijnende balustrade. Tegen noordgevel: voormalig koetshuis en stallingen, uitziend op een geplaveide binnenplaats mét inrijpoort voorzien van achtzijdige torentjes.

  • DIRIKEN P.,Geogids Heuvelland, Toeristische-Recreatieve-Atlas van West-Vlaanderen, (St.-Truiden), (1988), p. 69-70.
    Heuvelland jn 8 - genomen, I, 3.

Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kantons Mesen - Wervik - Zonnebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Warandepark

  • Is deel van
    Kemmel


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteel De Warande [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32617 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.