Landhuis met historische site

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Heuvelland
Deelgemeente Kemmel
Straat Reningelststraat
Locatie Reningelststraat 10, Heuvelland (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Heuvelland (adrescontroles: 15-02-2008 - 15-02-2008).
  • Inventarisatie Heuvelland (geografische inventarisatie: 01-01-1991 - 31-12-1991).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Landhuis met historische site

Deze bescherming is geldig sinds 09-06-2004.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Villa naar ontwerp van J. Dumont

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Landhuis gebouwd in de jaren 1920, in het park van het vooroorlogs kasteel. Deze historische site gaat terug op de dorpsheerlijkheid, nauw verbonden geschiedenis van de gemeente Kemmel. Het oorspronkelijke kasteel in kern daterend van ca. 1622, aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), was gelegen in de zuidwesthoek van het park. Op het einde van de 19de eeuw werd het oude kasteel deels afgebroken om op de fundamenten een gebouw in neostijl op te bouwen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het kasteel volledig verwoest. De vooroorlogse kasteelsite bleef herkenbaar in de zuidwesthoek van het park cf. de tweeledige site binnen een achtvormige omwalling met brug. Boogbrug van gele baksteen voorzien van lagen van rode baksteen, aflijnende tandlijst met dropmotief, op vier rondbogen. Lage leuning met natuurstenen dekplaat; erboven, beeld van waterman.

Ten noorden in het park, landhuis in cottagestijl wederopgebouwd naar ontwerp van architect J. Dumont (De Panne) in 1920.

Cottage met nagenoeg rechthoekig grondplan onder overstekend schilddak (leien) op houten modillons; dakkapellen onder afgewolfde zadeldaken. Rode baksteen met gebruik van arduin voor de decoratieve elementen en voor de onder-, tussen- en bovendorpels van de muuropeningen. Verhoogde begane grond. Oost- en westgevel getypeerd door een centraal risaliet uitlopend op puntgevel met doorgetrokken driezijdige erker; laag zeszijdig torentje onder tentdak (leien) op de noordwesthoek. Zuidzijde opengewerkt tot veranda. Meer gesloten noordelijke zijgevel. Geel-blauw beschilderd houtwerk.

  • Algemeen Rijksarchief Brussel, Dienst der Verwoeste Gewesten, nr. 3865.
  • A. BRAN, L’ oeuvre d’ Albert Dumont à la Panne, onuitgegeven verhandeling,2 dln, La Cambre, 1994.

Bron: Beschermingsdossier DW002287

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kemmel

Kemmel (Heuvelland)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.