erfgoedobject

Landhuis met historische site

bouwkundig element
ID
32622
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32622

Juridische gevolgen

Beschrijving

Landhuis gebouwd in de jaren 1920, in het park van het vooroorlogs kasteel. Deze historische site gaat terug op de dorpsheerlijkheid, nauw verbonden geschiedenis van de gemeente Kemmel. Het oorspronkelijke kasteel in kern daterend van circa 1622, aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), was gelegen in de zuidwesthoek van het park. Op het einde van de 19de eeuw werd het oude kasteel deels afgebroken om op de fundamenten een gebouw in neostijl op te bouwen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het kasteel volledig verwoest. De vooroorlogse kasteelsite bleef herkenbaar in de zuidwesthoek van het park zie de tweeledige site binnen een achtvormige omwalling met brug. Boogbrug van gele baksteen voorzien van lagen van rode baksteen, aflijnende tandlijst met dropmotief, op vier rondbogen. Lage leuning met natuurstenen dekplaat; erboven, beeld van waterman.

Ten noorden in het park, landhuis in cottagestijl wederopgebouwd naar ontwerp van architect J. Dumont (De Panne) in 1920.

Cottage met nagenoeg rechthoekig grondplan onder overstekend schilddak (leien) op houten modillons; dakkapellen onder afgewolfde zadeldaken. Rode baksteen met gebruik van arduin voor de decoratieve elementen en voor de onder-, tussen- en bovendorpels van de muuropeningen. Verhoogde begane grond. Oost- en westgevel getypeerd door een centraal risaliet uitlopend op puntgevel met doorgetrokken driezijdige erker; laag zeszijdig torentje onder tentdak (leien) op de noordwesthoek. Zuidzijde opengewerkt tot veranda. Meer gesloten noordelijke zijgevel. Geel-blauw beschilderd houtwerk.

  • Algemeen Rijksarchief Brussel, Dienst der Verwoeste Gewesten, nr. 3865.
  • A. BRAN, L’ oeuvre d’ Albert Dumont à la Panne, onuitgegeven verhandeling,2 dln, La Cambre, 1994.

Bron     : Beschermingsdossier DW002287
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed
Datum  : 2004


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Landhuis met historische site [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32622 (Geraadpleegd op 13-04-2021)