Teksten van Landhuis met historische site

Landhuis en historische site ()

Landhuis gebouwd in de jaren 1920, in het park van het vooroorlogs kasteel. Deze historische site gaat terug op de dorpsheerlijkheid, nauw verbonden geschiedenis van de gemeente Kemmel. Het oorspronkelijke kasteel in kern daterend van circa 1622, aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), was gelegen in de zuidwesthoek van het park. Op het einde van de 19de eeuw werd het oude kasteel deels afgebroken om op de fundamenten een gebouw in neostijl op te bouwen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het kasteel volledig verwoest. De vooroorlogse kasteelsite bleef herkenbaar in de zuidwesthoek van het park zie de tweeledige site binnen een achtvormige omwalling met brug. Boogbrug van gele baksteen voorzien van lagen van rode baksteen, aflijnende tandlijst met dropmotief, op vier rondbogen. Lage leuning met natuurstenen dekplaat; erboven, beeld van waterman.

Ten noorden in het park, landhuis in cottagestijl heropgebouwd naar ontwerp van architect J. Dumont (De Panne) in 1920.

Cottage met nagenoeg rechthoekig grondplan onder overstekend schilddak (leien) op houten modillons; dakkapellen onder afgewolfde zadeldaken. Rode baksteen met gebruik van arduin voor de decoratieve elementen en voor de onder-, tussen- en bovendorpels van de muuropeningen. Verhoogde begane grond. Oost- en westgevel getypeerd door een centraal risaliet uitlopend op puntgevel met doorgetrokken driezijdige erker; laag zeszijdig torentje onder tentdak (leien) op de noordwesthoek. Zuidzijde opengewerkt tot veranda. Meer gesloten noordelijke zijgevel. Geel-blauw beschilderd houtwerk.

• Algemeen Rijksarchief Brussel, Dienst der Verwoeste Gewesten, nr. 3865.
  • A. BRAN, L’ oeuvre d’ Albert Dumont à la Panne, onuitgegeven verhandeling,2 dln, La Cambre, 1994.
  • Delepiere A.-M. & Huys M. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kantons Mesen - Wervik - Zonnebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N3, Brussel - Turnhout.
  • Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW00228, Landhuis met historische site.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine

Landhuis cottagestijl ()

Landhuis in "cottagestijl". Omringend park met omhaagde gras-, bloemenperken en wetland; ten noordoosten, boomgaard; begrinte paden onder meer met bomen afgezoomde oprit. Heropgebouwd naar ontwerp van architect J. Dumont (De Panne) in 1920; volgens bewoners, geïnspireerd op houten chalet naar Zweeds model, voor de Eerste Wereldoorlog in kasteelpark van De Warande gelegen. Het vooroorlogs kasteel, daterend van 1622, aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), was gelegen ten zuidwesten, zie behouden omwalling met brug. Toegangsbrug van gele baksteen voorzien van lagen van rode baksteen, aflijnende tandlijst met dropmotief, op vier rondbogen. Lage leuning met natuurstenen dekplaat; erboven, beeld van waterman.

"Cottage" met nagenoeg rechthoekig grondplan onder overstekend schilddak (leien) op houten modillons; dakkapellen onder afgewolfde zadeldaken. Rode baksteen; gebruik van arduin voor decoratieve elementen, voor order-, tussen- en bovendorpels van de muuropeningen. Verhoogde begane grond. Oost- en westgevel: centraal risaliet uitlopend op puntgevel met doorgetrokken driezijdige erker; laag zeszijdig torentje onder tentdak (leien) op de noordwesthoek. Zuidoostelijke, zuid- en zuidwestzijde opengewerkt tot veranda. Meer gesloten noordelijke zijgevel. Geel-blauw beschilderd houtwerk.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 3865.