Dokterswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Restaurant Richelieu

Beschrijving

Nr. 9. Heden z.g. "Restaurant Richelieu" cf. opschrift; oorspronkelijk dokterswoning. Middenin tuin gelegen herenhuis n.o.v. architect J. Dumont (De Panne)uit het begin van jaren 1920. Dubbelbuis van vijf trav. en twee bouwl. onder afgewolfd zadeldak (n // straat, mechanische pannen); twee dakkapellen onder afgewolfd zadeldakje (leien). Rode baksteenbouw; gebruik van arduin voor de verhooyde begane grond, bordes en onderdorpels. Deurrisaliet uitlopend op rondbogig dakvenster, flankerende pilasters met bolbekroning, geometrische metselverbanden op de borstwering. Baksteenfries onder houten gootlijst op klossen. Licht getoogde vensters in een geblokte omlijsting van baksteen. Houtwerk naar XIX-model. Vleugeldeur.

L. aanleunende nutsgebouwen. R., driezijdige erker. A.R., D.V.G., 3800.

Auteurs : Delepiere, Anne Marie, Lion, Mimi, Huys, Martine