Teksten van Gedenkkruis London Scottish

Gedenkkruis London Scottish (Wijtschate - WOI) ()

Gelegen langs de Ieperstraat, naast huisnummer 171, op circa 1500m ten zuiden van het dorp van Wijtschate en op circa 700m ten noorden van Mesen. De omgeving is lichtjes heuvelachtig en landelijk.

Historische achtergrond

Het gedenkteken voor dit regiment werd onthuld op 5 mei 1924 in aanwezigheid van koning Albert. Het 1ste bataljon van de 'London Scottish' was het eerste Britse territoriale infanteriebataljon dat in de oorlog werd ingezet tegen de Duitsers. Ze werden in typische autobussen uit Londen in ijltempo richting Wijtschate gebracht. De eenheid verloor tijdens de gevechten, tussen 30 oktober en 3 november 1914, meer dan de helft van haar manschappen.

Beschrijving

Binnen een omheining met paaltjes en een spar op elk van de hoeken is een aarden verhoog aangelegd en een podium met enkele treden in hardsteen. Hierop staat op een trapeziumvormige sokkel een Keltisch kruis in grijsgespikkeld graniet.

Tegen de dwarsarmen van het kruis is een lauwerkrans met eikeblad aangebracht, waarin een St.-Andrieskruis staat met een klimmende leeuw op een doorlopende tekstbanderol 'London-Scottish-Strike-Bure' in vlakreliëf, daaronder '1914 Ypres Givenchy', '1915 Neuve-Chapelle Festubert Loos', '1916 Commecourt Somme', '1917 Salonika Vimy Arras Ypres Cambrai Beersheba Sheria Jerusalem Shafat', '1918 Jordan Es Salt El Haud Arras Dranoutre Cambrai-St. Quentin Menin Mons-Maubeuge', 'Erected to the memory of the officers, non-commissioned officers and men of the London Scottish who fell in the Great War 1914-19.'; op de sokkel: 'Near this spot on Halloween 1914 the London Scottish came into action being the first territorial Battalion to engage the enemy.'.

H. 423 cm x Br. 684 cm x D. 572 cm

• COOMBS R.2001: Before endeavour fades. A guide to the battlefields of the First World War, London, Battle of Britain International Ltd.
  • JACOBS M. s.d.: Notities i.v.m. begraafplaatsen, onuitgegeven nota's.
  • S.N. s.d.: The London Scottish Regiment. History of the regiment, 1914-1919 [online], http://londonscottishregt.org (geraadpleegd in 2003).

Bron: WOI Relict (174): Gedenkkruis London Scottish (Wijtschate - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele