Parochiekerk Sint-Laurentius

Gemeente Heuvelland
Locatie St.-Laurentiusplein zonder nummer, Heuvelland (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Heuvelland (adrescontroles: 15-02-2008 - 15-02-2008).
  • Inventarisatie Heuvelland (geografische inventarisatie: 01-01-1991 - 31-12-1991).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Laurentius

Beschrijving

Parochiekerk St.-Laurentius Georiënteerde kerk. Omringend kerkhof afgezoomd d.m.v. haag en kastanjebomen.Ten Z.W., geplaveid toogangspad met bakstenen hekpijlers aan Drieszijde.

Wederopgebouwd n.o.v. architect A. Dumont (Brussel) van 1925, ter vervanging van de in maart 1918 verwoestte, eenvoudige hallekerk met W.-toren. Eclectisch bedehuis qua materiaalgebruik, opstand en plattegrond, hallekerk met W.-toren, aansluitend bij de laat-gotische regionale kerkbouw, echter architecturaal aanleunend bij het z.g. "school neoromaans" van de toenmalige kerkbouw.

De plattegrond ontvouwt een ingebouwde, vierkante W.-toren met traptorentje op Z.O.-hoek, een midden- en twee zijbeuken van drie brede trav., een koor en twee zijkoren van een rechte trav. en een halfronde sluiting; Z.-sacristie en N.-bergruimte verbonden d.m.v. open rondboogarcade.

Rode baksteenbouw met sokkel van hergebruikte ijzer- en Atrechtse zandsteen. Gebruik van lichtrode baksteen en simili-natuursteen voor sierelementen. Afdekking d.m.v. zadeldaken (leien).

W.-toren met drie en een halve geleding gemarkeerd door kordons; hoeksteunberen met versnijdingen; tentdak met dakkapellen. Rondboogportaal met uitgewerkte archivolten op halfzuiltjes onderwimberg. Erboven, verdiept rondbogig tweelicht. Drie gekoppelde galmgaten; erboven, uurwerk tussen lichtgleuven.

Gevels geritmeerd door versneden steunberen en rondboogvensters, in het hoofdkoor bekroond met vereenvoudigde wimbergen.

Neoromaans witbeschilderd interieur boven een groenbeschilderde plint. Rondbogige scheibogen op natuurstenen bundelpijlers met sokkel en Toscaans kapiteel. Trav. gemarkeerd door halffronde pilasterjes . Groenbeschilderd houten mijterbooggewelf met casementen; gecementeerd en witbeschilderd kruisribgewelf boven inkom.

Mobilair Schilderijen: "Aanbidding der wijzen" (doek), copie naar Jacob Jordaens, uit XVII; "Geseling van de H. Laurentius (?)" (paneel, fragment van drieluik), door Jeremias Mittdorff (Ieper), uit midden XVII. In de doopkapel: smeedijzeren Christus uit XX. Vergulde houten reliekhouder van de heilige Laurentius, uit eind XVIII.

Neogotische glasramen in hoofdkoorsluiting, voorts moderne glasramen. Neogotisch meubilair o.m. hoofd- en zijaltaren, koorgestoelte, preek- en biechtstoelen.

A.R., D.V.G., 13037, 13049. Archief K.C.M.L., 404. ROOSE-MEIER B., VERSCHRAEGEN H., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische Bedehuizen, Provincie West-Vlaanderen, Kanton Poperinge, Brussel, 1977, p. 15.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine & Lion, Mimi