Parochiekerk Sint-Laurentius

Beschrijving

Georiënteerde kerk. Omringend kerkhof afgezoomd door middel van haag en lindebomen. Ten zuidwesten, geplaveid toegangspad met bakstenen hekpijlers aan Drieszijde.

Heropgebouwd naar ontwerp van architect A. Dumont (Brussel) van 1925, ter vervanging van de in maart 1918 verwoestte, eenvoudige hallenkerk met westtoren. Eclectisch bedehuis qua materiaalgebruik, opstand en plattegrond, hallenkerk met westtoren, aansluitend bij de laatgotische regionale kerkbouw, echter architecturaal aanleunend bij het zogenaamd "school neoromaans" van de toenmalige kerkbouw.

De plattegrond ontvouwt een ingebouwde, vierkante westtoren met traptorentje op zuidoosthoek, een midden- en twee zijbeuken van drie brede traveeën, een koor en twee zijkoren van een rechte travee en een halfronde sluiting; zuidelijke sacristie en noordelijke bergruimte verbonden door middel van open rondboogarcade.

Rode baksteenbouw met sokkel van hergebruikte ijzer- en Atrechtse zandsteen. Gebruik van lichtrode baksteen en simili-natuursteen voor sierelementen. Afdekking door middel van zadeldaken (leien).

Westtoren met drie en een halve geleding gemarkeerd door cordons; hoeksteunberen met versnijdingen; tentdak met dakkapellen. Rondboogportaal met uitgewerkte archivolten op halfzuiltjes onder wimberg. Erboven, verdiept rondbogig tweelicht. Drie gekoppelde galmgaten; erboven, uurwerk tussen lichtgleuven.

Gevels geritmeerd door versneden steunberen en rondboogvensters, in het hoofdkoor bekroond met vereenvoudigde wimbergen.

Interieur

Neoromaans witgeschilderd interieur boven een groengeschilderde plint. Rondbogige scheibogen op natuurstenen bundelpijlers met sokkel en Toscaans kapiteel. Traveeën. gemarkeerd door halfronde pilastertjes . Groengeschilderd houten mijterbooggewelf met casementen; gecementeerd en witgeschilderd kruisribgewelf boven inkom.

Mobilair

Schilderijen: "Aanbidding der wijzen" (doek), copie naar Jacob Jordaens, uit de 17de eeuw; "Geseling van de Heilige Laurentius (?)" (paneel, fragment van drieluik), door Jeremias Mittdorff (Ieper), uit midden 17de eeuw. In de doopkapel: smeedijzeren Christus uit de 20ste eeuw. Vergulde houten reliekhouder van de heilige Laurentius, uit eind 18de eeuw.

Neogotische glasramen in hoofdkoorsluiting, voorts moderne glasramen. Neogotisch meubilair o.m. hoofd- en zijaltaren, koorgestoelte, preek- en biechtstoelen.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 13037, 13049.
  • Archief Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, 404.
  • ROOSE-MEIER B., VERSCHRAEGEN H., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische Bedehuizen, Provincie West-Vlaanderen, Kanton Poperinge, Brussel, 1977, p. 15.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine

Aanvullende informatie

In de zijbeuken bevinden zich opvallende moderne glasramen naar een ontwerp van kunstenaar Lionel Holvoet uit Wevelgem (°20-06-1937 +23-08-2015) en uitzonderlijk uitgevoerd als glas in beton in 1970. Van dezelfde ontwerper bevinden zich tevens modernistische glas-in-loodramen in de noordwest gelegen doopkapel en in de zuidwest gelegen technische ruimte.

• Informatie verkregen van IOED CO7 (21 augustus 2021).
Auteurs: Jacobs, Els