erfgoedobject

Hoeve IJzerstein of Hooghuis

bouwkundig element
ID: 3263   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3263

Juridische gevolgen

Beschrijving

Achterin gelegen ten noorden van de Leemstraat met een omhaagde siertuin. In de 16de eeuw zogenaamd "den Steen" in handen van de familie Suls, door de Spanjaarden verwoest in 1576. Het laatste deel van de vroegere omgrachting verdween in 1935, het bakhuis ten zuiden in 1968. Onder het bakhuis bevonden zich de fundamenten van een ronde kasteeltoren met een diameter van circa 12 meter, tussen 1324 en 1343 gebouwd door Wouter de Wisselaar.

Huidige gebouw wellicht opklimmend tot 1780, zie jaartal "ANO 1780" op deurlatei en eertijds ook op een schouwplank. Heden tot woning aangepast woonstalhuis met breder noordelijk stalgedeelte en woonhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen).

Verankerde bakstenen lijstgevels met voor het noordelijk deel een hoge zandstenen onderbouw en hoekstenen, naar verluidt een overblijfsel van de vroegere donjon. Rechthoekige, betraliede vensters in vlakke arduinen omlijstingen, onder meer kruis- en bolkozijnen onder (dubbele) ontlastingsboogjes.

Westelijke voorgevel met beluikte kruiskozijnen, rechts venster met merktekens; rechthoekige deur onder betralied bovenlicht met op tussendorpel "ANO 1780". Achtergevel met moosgat, opkamer- en keldervensters. Zijpuntgevels met muurvlechtingen. Breder (stal)gedeelte met rechthoekige muuropeningen aangebracht in het derde kwart van de 20ste eeuw.


Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kantons Duffel - Heist-op-den-Berg, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Steyaert, Rita
Datum  : 1997


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve IJzerstein of Hooghuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3263 (Geraadpleegd op 01-06-2020)