Herenhoeve Traisnel

Gemeente Heuvelland

• Inventarisatie Heuvelland (geografische inventarisatie: 01-01-1991 - 31-12-1991).

is beschermd als monument Herenhoeve Traisnel

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhoeve Traisnel

is deel van de bescherming als cultuurhistorisch landschap Kemmelberg en omgeving

Beschrijving

Zogenaamd "Traisnel", zie uithangbord. Imposante herenhoeve aan de voet van de Kemmelberg; jaartal 1925 in rechter stalzijgevel. Uitvoering enigszins afwijkend van het voorontwerp, echter teruggaand op de regionale 19de-eeuwse hoevebouw, zie opstelling.

Opstelling: lage bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een deels geasfalteerd, deels gekasseid erf met resten van bakstenen stoepen; aan straatzijde, gietijzeren hek op laag bakstenen muurtje; boerenwoning, stalvleugel met achterliggende vaalt en schuur, respectievelijk ten noorden, oosten en westen.

Aanplantingen: centraal siertuintje met Mariagrot; omliggend weiland, gedeeltelijk als boomgaard benut en afgezet met doornhaag en populierenrij; ten zuiden aan straatoverzijde, omhaagde moestuin.

Bouwmaterialen: verankerde rode baksteen; pannen (blauwe mechanische) gebogen zadeldaken overstekend op houten modillons; witte sierbaksteen voor banden en datering; arduinen sluit-, aanzetstenen en onderdorpels voor muuropeningen van boerenwoning, voorts bakstenen onderdorpels; ijzeren I-balken boven rechthoekige poorten; betonnen troggewelven tussen ijzeren I-balken in de nutsgebouwen; streekeigen bouwelementen: dakvensters met topgeveltjes voorzien van muurvlechtingen; dakruiter bij boerenwoning; in korfboog verdiepte muuropeningen; asemgaten in schuurvleugel; schuinoplopende steunbeer tegen rechter stalzijgevel met rondbogig heiligennisje.

Indeling: boerenwoning van vijf traveeën en twee bouwlagen tussen twee lage vleugels met paardenstal links en keuken-melkhuis-berging rechts; stalvleugel met privaat; schuur met wagenhuis en stalgedeelte met aardappelkelder.

Recente aanbouw tegen linker schuurzijgevel.

• Archief Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, 463.