Hoeve Busschaertlinde

Gemeente Heuvelland

• Adrescontrole Heuvelland (adrescontroles: 15-02-2008 - 15-02-2008).
  • Inventarisatie Heuvelland (geografische inventarisatie: 01-01-1991 - 31-12-1991).

is beschermd als monument Hoeve Busschaertlinde

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve Busschaertlinde

Beschrijving

Nr. 2. Z.g. "Busschaertlinde" vlg. bewoners. Grote hoeve wederopgebouwd in het begin van de jaren 1920 cf. o.m. jaarsteen 1925 van Mariakapelletje. Gr.m. teruggaand op de regionale XIX-hoevebouw cf.,

opstelling: lage bestanddelen semi-gesloten opgesteld rondom een deels geplaveid, deels gasfalteerd erf met grasperkjes en twee gietijzeren toegangshekken o.m. tussen bakstenen pijlers met topstuk en steunberen; boerenhuis (n straat) ten N.; ten W., haaks tegen het boerenhuis aanleunende stalvleugel (n // straat); stalvleugel en dwarsschuur resp. ten Z.O. en Z.W.; kippehok, ten Z.; ten N., kapelletje aan de straat; ten O., tabaksast uit de jaren 1930-1940;

aanplantingen: ten W., aan straatzijde, beboomd siertuintje afgezet met laag bakstenen muurtje; moestuin met achterliggende boomgaard, ten N.O.; drenkplaats, ten Z.;

materialen: verankerde donkerrode baksteen; gecementeerde plint; pannen (blauwe mechanische), licht gebogen zadeldaken met overstekende dakranden; bakstenen onderdorpels; gele baksteen voor strekken van rechth., getoogde, en rondbogige muuropeningen en van korfboogpoorten, en aflijnende rondboogfriezen; wit- en roodbeschilderde gecementeerde lateien in het stalgedeelte; ijzeren I-balk boven rechth. schuur- en wagenhuispoorten; gietijzeren zuiltjes ter ondersteuning van het afdak bij de stalvleugel; kozijndeur in het kapelletje;

streekeigen bouwelementen: dakruiter op boerenhuis; windborden; steunberen; asemgaten in schunrvleugel; radvormige uilegaten en blinde oculi in zijgeveltoppen;

indeling: boerenhuis van vier trav. en twee bouwl.; r. ervan, lage paardestal van vijf trav. met aanleunende serre; onderkelderde stalvleugel met keuken, bak-, melkhuis en privaat; stalvleugel met drieledig wagenhuis r.; dwarsschuur met aardappelkelder.

Vernieuwde gevelparementen voor boerenhuis en kapelletje.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine & Lion, Mimi