Midzeelhoeve II

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Midzeelhoeve II

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Midzeelhoeven

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Midzeelhoeven: omgeving

Beschrijving

Gerestaureerde, voormalige abdijhoeve met jaarankers 1712 in de zijgevel. Voorheen witgekalkt, bakstenen woonstalhuis van zeven traveeën en één bouwlaag en links lager, aansluitend wagenhuis van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldaken (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) met westelijke aandaken.

Verankerde lijstgevel op gepikte plint met steigergaten, aangepaste beluikte en betraliede rechthoekige vensters met verlaagde bovendorpels, sporen van dubbele strekse ontlastingsbogen wijzend op vroegere kruiskozijnen. Noordelijke opkamers met rechthoekige betraliede venstertjes. Rondboogdeurtjes onder meer met natuurstenen sluitsteen en imposten; dito poort; getoogde stalvensters.

Open wagenhuis met rondboogdoorgangen, voor de restauratie lager tweebeukig wagenhuis. Westelijke zijtuitgevels met muurvlechtingen, wagenhuis met jaarankers 1712 eertijds aangebracht op de woonhuisgevel. Verankerde noordelijke achtergevel met rechthoekige muuropeningen, onder meer kelder- en opkamervensters.

Ten noordwesten verankerde, tweebeukige, dubbele bakstenen schuur onder pannen zadeldak, opklimmend tot de 19de eeuw (zie Poppkaart), mogelijk met oudere kern, decoratieve baksteenfries en rechthoekige muuropeningen, interieur met inscripties onder meer KW 1916.

Auteurs: Steyaert, Rita