Hoeve Ter Cruusstraete

Beschrijving

Zogenaamd "Ter Cruusstraete", zie uithangbord. Wederopbouwhoeve genaamd naar voormalige herberg aan straatoverzijde op de hoek bij de Steenstraat. Vooroorlogs boerenhuis naar verluidt dieperin gelegen. Teruggaand op de regionale 19de-eeuwse hoevebouw zie, opstelling: losse, lage bestanddelen rondom een deels begrint, deels gebetonneerd erf; ten zuiden, toegangshek; boerenhuis (nok parallel aan de straat), stalvleugel en dwarsschuur, respectievelijk ten zuidoosten en ten westen; aanplantingen: moestuin voor het boerenhuis; materialen: verankerde, donkerrode baksteen; pannen (mechanische) bedaking; bakstenen onderdorpels; bakstenen troggewelven tussen ijzeren I-balken in de stalvleugel; streekeigen bouwelementen: afgewolfde zadeldaken overstekend op houten modillons en schoorstukken; boerenhuis voorzien van dakvensters met windkast, en zijgevels met strekse rondbogen, naar boven uitstralend; indeling: onderkelderd boerenhuis van acht traveeën; stal met voederhok; dwarsschuur met stal. Recente silo te midden erf. Varkenshok tegen schuur. Recente loodsen ten noorden en ten westen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine