Hoeve De Panele

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Panele

Beschrijving

Zogenaamd "De panele", zie uithangbord. Langgestrekt hoevetje naar ontwerp van architect A. Verstraete (Izegem) van 1923. Vooroorlogse hofstede naar verluidt niet op dezelfde plaats gelegen. Teruggaand op de regionale hoevebouw zie, opstelling en indeling: naar het zuiden georiënteerd hoevetje (nok loodrecht op de straat) oorspronkelijk bestaande uit koestal, dwarsschuur en woongedeelte van twee traveeën + een opkamertravee rechts; aanplantingen: voorliggende, deels omhaagde moestuin; achterliggend siertuintje met geasfalteerd erfje; materialen: rode baksteen; pannen (mechanische) zadeldaken, geknikt en gebogen boven woonhuis, en met luifel boven de gedichte rondboogpoort; luiken; streekeigen bouwelementen: muurvlechtingen en heiligennis in rechter zijgevel.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 3785.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine