Herenhoeve en brouwerij

Gemeente Heuvelland

• Inventarisatie Heuvelland (geografische inventarisatie: 01-01-1991 - 31-12-1991).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhoeve en brouwerij

omvat de bescherming als monument Herenhoeve en brouwerij: waterpomp
gelegen te Koudekotstraat 1 (Heuvelland)

Beschrijving

Herenhoeve en voormalige brouwerij uit de jaren 1920; thans drankendepot, gelegen in de dorpskom ten zuiden van de kerk, op de hoek bij de Zwarte Molenstraat. Teruggaand op de regionale 19de-eeuwse bouwtrant zie, opstelling: lage bestanddelen met semi-gesloten opstelling rondom een begrint erf; ten noordoosten, boerenhuis met wagenhuis; stal en brouwerijgebouwen respectievelijk ten zuiden en ten oosten; gietijzeren armpomp voor het boerenhuis. aanplantingen: moestuin ten oosten; materialen: verankerde rode baksteen; gele baksteen boven arduinen plint voor straatgevels; pannen (mechanische) zadeldaken, met links dakschild voor boerenhuis; houten lateien boven rechthoekige schuurpoorten; streekeigen bouwelementen: straatgevels voorzien van hoeklisenen, midden- en deurrisaliet uitlopend op topgeveltje met muurvlechtingen, schouderstokken en centrale oculus; aflijnend baksteenfries; vensters onder druiplijst; arduinen balkon op uitgelengde consoles afgezet met smeedijzeren trek; gemarkeerde schoorsteentravee in linkerzijgevel; indeling: boerenburgerhuis van vijf traveeën; drieledig wagenhuis met paardestal rechts; onderkelderde brouwerijgebouwen met moutast.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine & Lion, Mimi