Hoeve Poorthof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Poorthof

Beschrijving

Hoeve naar ontwerp (1922) van architect Gustave Fierens, naar verluidt in 1923 op de funderingen van de vooroorlogse hofstede heropgebouwd. Teruggaand op de regionale hoevebouw, zie opstelling: losse, lage bestanddelen met U-vormige opstelling rondom een verhard erf, ten zuiden toegankelijk; boerenhuis met aanleunende veldpoort onder ezelsrug (nok loodrecht op huis), stal en dwarsschuur met wagenhuis ten noorden, oosten en westen; aanplantingen: centrale grastuin; omringend wetland, ten oosten met doornhaag; resten van omwalling, ten westen.

Materialen: verankerde rode baksteen; pannen (mechanisch) zadeldaken onder meer geknikt bij boerenhuis, en overstekend op houten modillons bij schuur en stal; streekeigen bouwelementen: steunberen, tegen rondboogpoort en tussen de drie korfbogige wagenhuispoorten; zijpuntgevels met aandaken, muurvlechtingen en hoek steunberen. Aanbouwsels tegen schuur.

• Ontwerptekeningen, getekend "Gust. Fierens" en gedateerd 27 januari 1922 (bezit van de huidige bewoners).

Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine, Lion, Mimi