Tehuis Stichting Godtschalck

Gemeente Heuvelland
Locatie Godtschalckstraat 3, Heuvelland (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Heuvelland (adrescontroles: 15-02-2008 - 15-02-2008).
  • Inventarisatie Heuvelland (geografische inventarisatie: 01-01-1991 - 31-12-1991).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Tehuis Stichting Godtschalck

Beschrijving

Nr. 3. Z.g. "Stichting Godtschalck" cf. opschrift van arduinen casementen boven de ingang. In 1872 gesticht als tehuis voor zieke ouderlingen; in 1896 omgebouwd tot weeshuis "St.-Antonius" Thans home voor verwaarloosde kinderen. Ten O. van en iets dichter bij de dorspkom wederopgebouwd in 1927 n.o.v. architect De Saegher (Poperinge). Voorliggend siertuinte afgezet met laag bakstenen muurtje. Ten O., geplaveide speelplaats.

Groot complex bestaande uit vier vleugels in gesloten vorm opgesteld rondom een binnenplaats met kapel. Twee bouwl. onder zadeldaken (leien); klimmende dakkapellen. Rode baksteenbouw; arduin voor plint (bossage), puilijst en onderdorpels van de getoogde vensteropeningen. Neogotische wederopbouwtrant cf. o.m. midden-, deur-, en zijrisaliet uitlopend op trapgevels; H. Antonius met kind op sokkel onder baldakijn, waarboven wapenschild in het middenrisaliet; aflijnende bakstenen tandlijst en overhoekse muizetand; geprofileerde schoorstenen. Rechth. vensters onder witbeschilderde betonnen lateien, o.m. verdiept in rondboognissen.

Achter- en zijgevels in analoge, doch vereenvoudigde bouwtrant. Byzantijns getinte kapel cf. centrale aanleg met absidiale nissen en koepelvormige overwelving. Rode baksteenbouw onder tentdaken (leien). Rondbogige muuropeningen. Bepleisterd en witbeschilderd interieur.

DE BEVERE R., Welkom te Loker (De boekeboom, VI, 1962, p. 66-72).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine & Lion, Mimi

Aanvullende informatie

In het voorliggende siertuintje bevindt zich een Ierse muur, die in 1998 eerder spontaan werd opgetrokken door Ierse handarbeiders uit losliggende stenen.

Marchand, Sofie (30-03-2017 )