Midzeelhoeve I

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Midzeelhoeve I

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Midzeelhoeven

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Midzeelhoeven: omgeving

Beschrijving

Gerestaureerd, verankerd, bakstenen woonstalhuis van negen traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) met jaarankers 1701 in oostelijk aandak. Noordelijke lijstgevel op een gepikte plint, witgeschilderde pseudo-speklagen en steigergaten. Rechthoekige beluikte en betraliede 19de-eeuwse woonhuisvensters en sporen van dubbele ontlastingsboogjes van vroegere kruiskozijnen, 18de-eeuwse rondboogdeurtjes, in het woonhuis voorzien van zandstenen sleutel en imposten, voorts rondboogpoort, getoogde en rechthoekige luiken. Oostelijke zijtuitgevel op schouderstukken met gepikte plint, muurvlechtingen, rechthoekig venster, rondboogluik, jaarankers en vernieuwd kaaskot.

Verspringende zuidelijke achtergevel met rechthoekig opkamervensters in beschilderde cementomlijsting met naar verluidt mogelijk een symbolische betekenis. Westelijke puntgevel met rechthoekige poort en luik. De vensters, luiken, deuren en poorten werden in Pruisisch blauw geschilderd, de oorspronkelijke kleur die werd teruggevonden op een buitenmuur van de Midzeelhoeve II.

Interieur met dubbele haard van gesinterde en rode baksteen, moos met moosbank en pomp, opkamers en tegelvloeren. Stalling, ingericht tot drankgelegenheid, met bewaarde roostering en drinkbakken voor de paarden. Schelf met resten van een lemen brandmuur.

Auteurs: Steyaert, Rita

Aanvullende informatie

Ten zuiden van de Midzeelhoeve I ligt een omhaagde tuin, tussen de hoevegebouwen in bevindt zich een deels omhaagde (moes)tuin. Deze abdijhoeve van de abdij van Rozendaal werd begin 18de eeuw opgesplitst in twee hoeven, Midzeelhoeve I en Midzeelhoeve II.

Auteurs: Cox, Lise