Midzeelhoeve I

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Sint-Katelijne-Waver
Deelgemeente Sint-Katelijne-Waver
Straat Midzelen
Locatie Midzelen 27, Sint-Katelijne-Waver (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Sint-Katelijne-Waver (adrescontroles: 16-10-2006 - 16-10-2006).
  • Inventarisatie Sint-Katelijne-Waver (geografische inventarisatie: 01-01-1997 - 31-12-1997).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Midzeelhoeve I

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is deel van de bescherming als monument Midzeelhoeven

Deze bescherming is geldig sinds 16-10-1975.

is deel van de bescherming als cultuurhistorisch landschap Midzeelhoeven: omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 16-10-1975.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gerestaureerd, verankerd, bakstenen woonstalhuis van negen traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) met jaarankers 1701 in oostelijk aandak. Noordelijke lijstgevel op een gepikte plint, witgeschilderde pseudo-speklagen en steigergaten. Rechthoekige beluikte en betraliede 19de-eeuwse woonhuisvensters en sporen van dubbele ontlastingsboogjes van vroegere kruiskozijnen, 18de-eeuwse rondboogdeurtjes, in het woonhuis voorzien van zandstenen sleutel en imposten, voorts rondboogpoort, getoogde en rechthoekige luiken. Oostelijke zijtuitgevel op schouderstukken met gepikte plint, muurvlechtingen, rechthoekig venster, rondboogluik, jaarankers en vernieuwd kaaskot.

Verspringende zuidelijke achtergevel met rechthoekig opkamervensters in beschilderde cementomlijsting met naar verluidt mogelijk een symbolische betekenis. Westelijke puntgevel met rechthoekige poort en luik. De vensters, luiken, deuren en poorten werden in Pruisisch blauw geschilderd, de oorspronkelijke kleur die werd teruggevonden op een buitenmuur van de Midzeelhoeve II.

Interieur met dubbele haard van gesinterde en rode baksteen, moos met moosbank en pomp, opkamers en tegelvloeren. Stalling, ingericht tot drankgelegenheid, met bewaarde roostering en drinkbakken voor de paarden. Schelf met resten van een lemen brandmuur.

Bron: Kennes H. & Steyaert R. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kantons Duffel - Heist-op-den-Berg, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Steyaert, Rita

Datum tekst: 1997

Aanvullende informatie

Ten zuiden van de Midzeelhoeve I ligt een omhaagde tuin, tussen de hoevegebouwen in bevindt zich een deels omhaagde (moes)tuin. Deze abdijhoeve van de abdij van Rozendaal werd begin 18de eeuw opgesplitst in twee hoeven, Midzeelhoeve I en Midzeelhoeve II.

Cox, Lise (03-03-2015 )

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Midzelen

Midzelen (Sint-Katelijne-Waver)

is gerelateerd aan Historische groenteserres bij Midzeelhoeven

Midzelen zonder nummer, Sint-Katelijne-Waver (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.