Hoeve Cense Westhove

Gemeente Heuvelland

• Adrescontrole Heuvelland (adrescontroles: 15-02-2008 - 15-02-2008).
  • Inventarisatie Heuvelland (geografische inventarisatie: 01-01-1991 - 31-12-1991).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Historische hoeve Cense Westhove

is deel van de bescherming als monument Hoeve Cense Westhove met omwalde site en bunker

Beschrijving

Zogenaamd "Cense Westhove" cf. uithangbord. Historische hoeve. Voormalige zetel van de gelijknamige heerlijkheid: kasteeltje op omwalde terp, toegankelijk via ophaalbrug cf. resten van omwalling ten noordwesten, en aanduiding op de Ferrariskaart (1770-1778).

Tijdens W.O. I gedeeltelijk verwoest: nutsgebouwen van 1888 cf. datering d.m.v. uitstekende baksteenkoppen in rechter zijgevel van de schuurvleugel; gietijzeren toegangsbruggetje en boerenwoning werden heropgebouwd n.o.v. architect F. Tilley (Elsene) in 1921.

Gesloten hoeve: bakstenen bestanddelen onder overstekende, gebogen zadeldaken (mechanische pannen) op houten, geprofileerde schoorstukken. Begrint erf met deels bewaarde gekasseide stoepen; in hoeken toegankelijk via poortjes of gietijzeren hek; centrale siertuin. Ten noorden, betonnen bunker uit W.O. I. Brits militair kerkhof "Westhof Farm cemetery", ten oosten.

Ten noordwesten, langgestrekte boerenwoning van elf traveeën + paardenstal van drie traveeën en anderhalve bouwlaag. Rechthoekige doorrit naar achterliggende velden.

Ten zuiden, stalvleugel met aardappelkelder rechts. Binnenin, witgekalkte troggewelven tussen ijzeren I-balken.

Ten noordoosten., grote dwarsschuur gestut d.m.v. driehoekige steunberen.

• A.R., D.V.G., 6160. De heerlijkheid Westhove, (Vlaamse stam, X, 1974, p.395).