Hoeve Cense Westhove

Beschrijving

Zogenaamd "Cense Westhove", zie uithangbord. Historische hoeve. Voormalige zetel van de gelijknamige heerlijkheid: kasteeltje op omwalde terp, toegankelijk via ophaalbrug, zie resten van omwalling ten noordwesten, en aanduiding op de Ferrariskaart (1770-1778).

Tijdens de Eerste Wereldoorlog gedeeltelijk verwoest: nutsgebouwen van 1888, zie datering door middel van uitstekende baksteenkoppen in rechter zijgevel van de schuurvleugel; gietijzeren toegangsbruggetje en boerenwoning werden heropgebouwd naar ontwerp van architect F. Tilley (Elsene) in 1921.

Gesloten hoeve: bakstenen bestanddelen onder overstekende, gebogen zadeldaken (mechanische pannen) op houten, geprofileerde schoorstukken. Begrint erf met deels bewaarde gekasseide stoepen; in hoeken toegankelijk via poortjes of gietijzeren hek; centrale siertuin. Ten noorden, betonnen bunker uit de Eerste Wereldoorlog. Brits militair kerkhof "Westhof Farm cemetery", ten oosten.

Ten noordwesten, langgestrekte boerenwoning van elf traveeën + paardenstal van drie traveeën en anderhalve bouwlaag. Rechthoekige doorrit naar achterliggende velden.

Ten zuiden, stalvleugel met aardappelkelder rechts. Binnenin, witgekalkte troggewelven tussen ijzeren I-balken.

Ten noordoosten, grote dwarsschuur gestut door middel van driehoekige steunberen.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 6160.