Wegkruis

Gemeente Heuvelland

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kruisbeeld

is beschermd als monument Wegkruis

Typologiewegkruisen
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Z.nr. Kruisbeeld, gelegen aan de voet van de Zwarte Molenberg, op het kruispunt bij de Bellestraat en de Eikelstraat. In 1909 opgericht ter nagedachtenis van drie geestelijken, die aldaar in XVI B werd en terechtgesteld. Arduinen kruis, waarop drie palmer, kronen en een medaillon met kruis zijn afgebeeld, op vierkante sokkel met opschrift: "D.O.M. Hier stierven voor't katholiek geloove 's avonds ten 11, op 12 januari 1568 de drie priesters van Reninghelst Judocus Hughezoone - pastoor, Robrecht Ryspoort -Kaplaan, Jakob Panneel - Geestelijke koster R.I.P. De laatste vrage der Geuzen was wilt gij de Misse afzweren en beloven noon' geene Misse meer te doen en wij sparen uw leven en d'antwoorde klonk Liever de dood!.

Ons Heem, VII, 1948.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine & Lion, Mimi