Gemeentehuis Nieuwkerke

Voormalig gemeentehuis. Prestigieus gebouw verwijzend naar het historisch belang van gemeente.

Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Gedateerd "Anno" "1933" door middel van gevelstenen in de top. Gele baksteenbouw boven arduinen sokkel; verhoogde begane grond. Gebruik van Euvillesteen voor sierelementen. Imitatieve variante op de regionale Vlaamse renaissancestijl: trapgevel naar gotisch patroon met Brugse travee en renaissance getinte ornamenten zie onder meer, geometrische bakstenen versieringen, aediculavensters in de geveltop, rondbogige boogvelden met cartouches. Kruiskozijnen. Vleugeldeur in een barokke, geblokte rechthoekige omlijsting, erboven gemeentewapen tussen vleugelstukken. Arduinen bordes met schilddragende leeuwtjes. Ernaast, getoogde poort.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine