Gemeentehuis Nieuwkerke

Gemeente Heuvelland

• Inventarisatie Heuvelland (geografische inventarisatie: 01-01-1991 - 31-12-1991).

is beschermd als monument Gemeentehuis Nieuwkerke

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Nieuwkerke

Tags Wederopbouw

Beschrijving

Nr. 17. Voormalig gemeentehuis. Prestigieus gebouw verwijzend naar het historisch belang van gemeente.

Diephuis van drie trav. en twee bouwl. onder zadeldak (mechanische pannen). Gedateerd "Anno" "1933" d.m.v. gevelstenen in de top. Gele baksteenbouw boven arduinen sokkel; verhoogde begane grond. Gebruik van Euvillesteen voor sierelementen. Imitatieve variante op de regionale Vlaamse renaissancestijl: trapgevel naar gotisch patroon met Brugse trav. en renaissance getinte ornamenter cf. o.m., geometrische bakstenen versieringen, aediculavensters in de geveltop, rondbogige boogvelden met cartouches. Kruiskozijnen. Vleugeldeur in een barokke, geblokte rechth. omlijsting, erboven gemeentewapen tussen vleugelstukken. Arduinen bordes met schilddragende leeuwtjes. Ernaast, getoogde poort.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine & Lion, Mimi