Hoeve Oosthove

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oosthove

Beschrijving

Zogenaamd "Oosthove" Historische hoeve, waarschijnlijk zetel van voormalige gelijknamige heerlijkheid, afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778). Bewaarde plannen naar ontwerp van architect E. Tiberghien (Brussel) met betrekking tot gelijknamige hoeve, vertonen geen gelijkenissen met de bestaande; echter vermoedelijk naar ontwerp van architect F. Tilley (Elsene) confer analoge stijlkenmerken bij hoeve zogenaamd "Cense Westhove" naar ontwerp van vermeld architect.

Wederopbouwhoeve aan de Franse grens, teruggaand op de regionale 19de-eeuwse wederopbouw.

Opstelling: lage, losse bestanddelen gegroepeerd rondom een begrint erf met deels behouden bakstenen stoepen, centrale vaalt en zuidelijke oprit; boerenhuis (nok loodrecht op de straat), stalvleugel en dwarsschuur, respectievelijk ten noordwesten, westen en zuidoosten.

Aanplantingen: omwalling.

Materialen: verankerde donkerrode baksteen; pannen (mechanische) bedaking; gebruik van witte sierbaksteen voor strekken boven getoogde, onder meer enkele getraliede, muuropeningen; gecementeerde onderdorpels; "traditioneel" houtwerk onder meer luiken en kozijnstaldeuren; houten zoldering in stallingen; streekeigen bouwelementen: overstekende zadeldaken op geprofileerde schoorstukken, onderbroken door dakvensters met windkasten; steunberen met eerder uitzonderlijke driehoekige vorm, tegen schuur; zijgeveltoppen afgelijnd door middel van cordons.

Indeling: langgestrekt, L-vormig boerenhuis bestaande uit stal met privaat links + deels onderkelderd woongedeelte van vier traveeën + drie haakse traveeën; dwarsschuur met wagenberging en aardappelkelder en nutsgebouwtje onder links aanleunend lessenaarsdakje.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 6160, 12992.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine