Hoeve Ingelshof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ingelshof

Beschrijving

Zogenaamd "Ingelshof" volgens bewoners. Hoeve met jaartal 1888 aangegeven door middel van uitstekende baksteenkoppen in de linker stalgevel; typerende zijpuntgevels met aandaken en muurvlechtingen. Lage bestanddelen van verankerde donkerrode baksteen onder overstekende zadeldaken (Vlaamse pannen) onder meer met dakvensters, semigesloten opgesteld rondom een gebetonneerd erf met westelijke toegang onder pannen ezelsrug en poortjes in de zuidoost- en noordoost-hoek. Ten noorden, resten van ringwal rondom voormalige hoeve, in het vierde kwart van de 19de eeuw vervangen door huidige. Voor het boerenhuis, omhaagde siertuin.

Ten westen, boerenhuis van zeven traveeën. Getoogde muuropeningen, onder meer blinde in de achtergevel.

Ten noorden, stalvleugel met getoogde muuropeningen onder witgeschilderde strek. Linker zijgevel: datering, waaronder rondboognis met strek en bekronend kruis, van witte sierbaksteen opgenomen in het metselverband.

Ten zuiden, wagenhuis met privaat, bak- en melkhuis rechts. Rechthoekige poorten. Ten oosten, dwarsschuur met twee rechthoekige poorten.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine