erfgoedobject

Kasteeldomein Zorgvliet

bouwkundig element
ID: 3272   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3272

Juridische gevolgen

Beschrijving

Het kasteeldomein Zorgvliet omvat het omstreeks 1860 gebouwde neoclassicistisch kasteel, het voormalig koetshuis en de conciërgewoning omgeven door een park dat aan de straatzijde wordt afgesloten door een bakstenen muur en een ijzeren hek.

Historiek

Het kasteel werd omstreeks 1860 gebouwd na aankoop van de gronden door de familie van Reynegom de Buzet. Op de kabinetskaart van de Ferraris (1770-1778) wordt op deze locatie de “Cense Deeckel hoff” weergegeven: een hoeve met losse bestanddelen omgeven door een moestuin en akkers. Op de kaart van Vandermaelen (1846-1854) is reeds sprake van het “Château Zorgvliet”: het kasteelpark wordt aan de noordoost-, oost- en zuidoostzijde omgeven door een gracht. Ten zuiden van het kasteel bevindt zich een ronde vijver. De Popp-kaart (1842-1880) stelt het “Château Sorgvliet” op dezelfde manier voor: de gebouwen worden weergegeven op de huidige locatie. De ronde vijver in het deels omgrachte park bevindt zich in de zichtas van het kasteel.

Beschrijving

Het kasteeldomein bevindt zich in een recente woonwijk ten zuidwesten van Sint-Katelijne-Waver, ten westen van de spoorweg. Het domein bestaat uit het neoclassicistisch kasteel - doorgaans gedateerd circa 1860 - met het voormalig koetshuis ten zuidwesten en de conciërgewoning ten noordwesten en een omringd park dat aan de straatzijde wordt afgesloten door een bakstenen muur met ritmerende lisenen en een ijzeren hek met pijlpunten tussen hekpijlers. Voor het kasteel bevindt zich een ovaal grasperk met rondgang. Ten noorden van het kasteel is een boomgaard aangelegd. Het park achter het kasteel bestaat uit een centraal gazon met een vijver omgeven door groepen opgaande bomen.

Kasteel

Het neoclassicistisch kasteel (nummer 17) telt zeven traveeën en twee bouwlagen onder een leien schilddak (nok parallel aan de straat). De bepleisterde en beschilderde lijstgevels met verkleinende ordonnantie worden gemarkeerd door lisenen, doorlopend kordon, blind fries en een houten kroonlijst op klossen. De rechthoekige vensters zijn beluikt. De westvoorgevel en oostelijke achtergevel hebben een centraal, drie traveeën breed, driehoekig fronton met oeil-de-boeuf; de rondboogdeuren hebben een geblokte omlijsting. De voorgevel is iets rijker uitgewerkt met geblokte pilasters op de benedenverdieping, decoratieve festoenen op de lisenen en rond de vlakke omlijsting van de oculus in het fronton. De entablementomlijsting van de deur is sober met opschrift "SORGHVLIET". Het interieur is aangepast.

Bijgebouwen

De conciërgewoning (nummer 15) van twee + drie traveeën en twee bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen) is een baksteenbouw met steekboogvormige muuropeningen, gedicht aan de straatzijde. Het houtwerk is vernieuwd .

Het tot een woning aangepast koetshuis (zonder nummer) is een breedhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). De bakstenen lijstgevel met inspringende uiterste travee heeft steekboogvormige muuropeningen onder ontlastingsbogen met verwerking van gesinterde steen. De vensters in de straatgevel zijn gedicht. Even ten oosten hiervan bevindt zich parallel een bakstenen bijgebouw van vijf traveeën en één bouwlaag onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); voor de lisenen en de ontlastingsbogen van de gedichte vensters is gesinterde baksteen gebruikt.

  • Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000695, Kasteel Zorgvliet en omgeving (F. Brenders, 1987).
  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
  • Atlas Cadastral parcellaire de la Belgique, Philippe-Christian Popp, uitgegeven in 1842-1879, schaal 1:5000.
  • Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.
  • KENNES H. & STEYAERT R. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kantons Duffel - Heist-op-den-Berg, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13N4, Brussel - Turnhout.

Bron     : -
Auteurs :  Brenders, Francis, Cox, Lise, Steyaert, Rita
Datum  : 2015


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Kasteeldomein Zorgvliet [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3272 (Geraadpleegd op 06-08-2020)