Het kasteeldomein Zorgvliet omvat het omstreeks 1860 gebouwde neoclassicistisch kasteel, het voormalig koetshuis en de conciërgewoning omgeven door een park dat aan de straatzijde wordt afgesloten door een bakstenen muur en een ijzeren hek.
Het kasteel werd omstreeks 1860 gebouwd na aankoop van de gronden door de familie van Reynegom de Buzet. Op de kabinetskaart van de Ferraris (1770-1778) wordt op deze locatie de “Cense Deeckel hoff” weergegeven: een hoeve met losse bestanddelen omgeven door een moestuin en akkers. Op de kaart van Vandermaelen (1846-1854) is reeds sprake van het “Château Zorgvliet”: het kasteelpark wordt aan de noordoost-, oost- en zuidoostzijde omgeven door een gracht. Ten zuiden van het kasteel bevindt zich een ronde vijver. De Popp-kaart (1842-1880) stelt het “Château Sorgvliet” op dezelfde manier voor: de gebouwen worden weergegeven op de huidige locatie. De ronde vijver in het deels omgrachte park bevindt zich in de zichtas van het kasteel.
Het kasteeldomein bevindt zich in een recente woonwijk ten zuidwesten van Sint-Katelijne-Waver, ten westen van de spoorweg. Het domein bestaat uit het neoclassicistisch kasteel - doorgaans gedateerd circa 1860 - met het voormalig koetshuis ten zuidwesten en de conciërgewoning ten noordwesten en een omringd park dat aan de straatzijde wordt afgesloten door een bakstenen muur met ritmerende lisenen en een ijzeren hek met pijlpunten tussen hekpijlers. Voor het kasteel bevindt zich een ovaal grasperk met rondgang. Ten noorden van het kasteel is een boomgaard aangelegd. Het park achter het kasteel bestaat uit een centraal gazon met een vijver omgeven door groepen opgaande bomen.
Het neoclassicistisch kasteel (nummer 17) telt zeven traveeën en twee bouwlagen onder een leien schilddak (nok parallel aan de straat). De bepleisterde en beschilderde lijstgevels met verkleinende ordonnantie worden gemarkeerd door lisenen, doorlopend kordon, blind fries en een houten kroonlijst op klossen. De rechthoekige vensters zijn beluikt. De westvoorgevel en oostelijke achtergevel hebben een centraal, drie traveeën breed, driehoekig fronton met oeil-de-boeuf; de rondboogdeuren hebben een geblokte omlijsting. De voorgevel is iets rijker uitgewerkt met geblokte pilasters op de benedenverdieping, decoratieve festoenen op de lisenen en rond de vlakke omlijsting van de oculus in het fronton. De entablementomlijsting van de deur is sober met opschrift "SORGHVLIET". Het interieur is aangepast.
De conciërgewoning (nummer 15) van twee + drie traveeën en twee bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen) is een baksteenbouw met steekboogvormige muuropeningen, gedicht aan de straatzijde. Het houtwerk is vernieuwd .
Het tot een woning aangepast koetshuis (zonder nummer) is een breedhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). De bakstenen lijstgevel met inspringende uiterste travee heeft steekboogvormige muuropeningen onder ontlastingsbogen met verwerking van gesinterde steen. De vensters in de straatgevel zijn gedicht. Even ten oosten hiervan bevindt zich parallel een bakstenen bijgebouw van vijf traveeën en één bouwlaag onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); voor de lisenen en de ontlastingsbogen van de gedichte vensters is gesinterde baksteen gebruikt.
Auteurs: Steyaert, Rita; Cox, Lise; Brenders, Francis
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Steyaert R. & Cox L. & Brenders F. 2015: Kasteeldomein Zorgvliet [online], https://id.erfgoed.net/teksten/169212 (geraadpleegd op ).
Kasteeldomein ten westen van de spoorweg met neoclassicistisch kasteel (nummer 17) doorgaans gedateerd circa 1860, met voormalig koetshuis (nummer 19) ten zuidwesten en conciërgewoning ten noordwesten (nummer 15), park aan de straatzijde afgesloten door een bakstenen muur met ritmerende lisenen en een ijzeren hek met pijlpunten, gelegen in een recente woonwijk.
Neoclassicistisch kasteel (nummer 17) van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, leien). Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met verkleinende ordonnantie gemarkeerd door lisenen, doorlopend kordon, blind fries en houten kroonlijst op klossen. Rechthoekige beluikte vensters. Westvoorgevel en oostelijke achtergevel met centraal, drie traveeën breed, driehoekig fronton met oeil-de-boeuf; rondboogdeuren in geblokte omlijsting. Voorgevel iets rijker uitgewerkt met geblokte pilasters op benedenverdieping, decoratieve festoenen op de lisenen en rond de vlakke omlijsting van de oculus in het fronton. Sobere entablementomlijsting van de deur met opschrift "SORGHVLIET". Aangepast interieur.
Conciërgewoning (?) (nummer 15) van twee + drie traveeën en twee bouwlagen onder afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen). Baksteenbouw met steekboogvormige muuropeningen, gedicht aan straatzijde; vernieuwd houtwerk.
Heden tot woning aangepast koetshuis (?) (zonder nummer). Breedhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Bakstenen lijstgevel met inspringende uiterste travee, steekboogvormige muuropeningen onder ontlastingsbogen met verwerking van gesinterde steen. Straatgevel met gedichte vensters. Even ten oosten hiervan parallel bakstenen bijgebouw van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); gebruik van gesinterde baksteen voor de lisenen en de ontlastingsbogen van de gedichte vensters.
Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kantons Duffel - Heist-op-den-Berg, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Steyaert R. 1997: Kasteeldomein Zorgvliet [online], https://id.erfgoed.net/teksten/3272 (geraadpleegd op ).