Wederopbouwhoeve 1922

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wederopbouwhoeve 1922

Beschrijving

Wederopbouwhoeve van 1922, zie jaarsteen in rechter schuurzijgevel. Brits militair kerkhof Kandahar Farm Cemetery, ten noordoosten. Aansluitend bij de 19de-eeuwse hoevebouw.

Opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom deels verhard, thans deels ingebouwd erf; boerenhuis (nok parallel aan de straat), stal- en schuurvleugel respectievelijk ten noordwesten, zuiden en noorden.

Aanplantingen: siertuintje voor het boerenhuis, aan straatzijde afgezet door middel van laag bakstenen muurtje, waarboven hek.

Materialen: verankerde rode baksteen; pannen (mechanische) zadeldaken met overstekende randen; gebruik van lichtere baksteen voor versiering. Streekeigen bouwelementen: straatgevel van het boerenhuis met typische 19de-eeuwse ornamenten, zie hoeklisenen, puilijst, aflijnende overhoekse muizentand en dropmotief, doorlopende strekken; schuurgeveltop met rechthoekige, beglaasde nis in vlakke omlijsting van geglazuurde tegels, met bekronend fronton en kruis; bakstenen pilasters met vaasbekroning aan erftoegang.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine