Kleine Bullemhoeve

Beschrijving

Woonhuis parallel aan de straat, haaks wagenhuis ten zuidwesten en parallelle schuur ten westen, ingeplant op hoek met een eikendreef. Woonstalhuis door chronogram 1772 of 1777 gedateerd. Algemeen wordt in de literatuur het jaartal 1772 aangehaald met als chronogram "heer sCheppers/joUff. en hUn/ faMILI VerbLYt/ hebben Den/ eersten steen/ geLeYt" wat bij nader toezien het jaartal "1777" geeft. Bij onderzoek ter plaatse werd als moeilijk leesbaar chronogram "heer sCheppers/ joseph (?) en hUn/ faMILIe VerbLYt/ hebben Den/ eersten steen geLeYt" opgetekend, wat de steeds geciteerde bouwdatum 1772 oplevert. De vervallen schuur zou in 1775 van Duffel overgebracht zijn en opklimmen tot midden 18de eeuw, zie naar verluidt oudste inscriptie "PSO 1752".

Woonstalhuis van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Aangepaste, verankerde bakstenen lijstgevel met sporadische zandstenen hoekblokken en een geprofileerde en beschilderde 18de-eeuwse daklijst. Rechthoekige muuropeningen, onder meer beluikte vensters met arduinen latei en zandstenen onderdorpels en poort als verbouwing van een oudere, deels gedichte korfboogpoort (zie ontlastingsboog). Deurtravee met deur onder rechthoekig bovenlicht met latei op consooltjes, hoger arduinen gevelsteen met chronogram en korfboogvormig dakvenster. Soortgelijke achtergevel. Zuidelijke zijpuntgevel met bewaarde, betraliede kloosterkozijnen van de opkamer. Interieur naar verluidt eertijds met marmeren barokschouw.

Open, bakstenen wagenhuis onder pannen zadeldak (nokrichting loodrecht op de straat) en lage serre ten zuidwesten. Ten westen vervallen schuur met bewaarde houtstructuur en resten van de vroegere lemen wanden, verankerde bakstenen westzijde. Deels gekasseid en deels aarden erf aan de dreef afgesloten door een ijzeren hek en een eveneens vervallen bakstenen bijgebouw (loodrecht op de straat).

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Cel Monumenten en Landschappen, Beschermingsdossier schuur Bullemhoeve.
  • VAN ROMPAEY J., Bijdrage tot de geschiedenis van Onze-Lieve-Vrouw-Waver in het Land van Mechelen, Lier, 1970, p. 196.

Auteurs: Steyaert, Rita