Windmolen Lijstermolen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lijstermolen

• is aangeduid als beschermd monument Windmolen Lijstermolen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Windmolen Lijstermolen: omgeving

Beschrijving

Standaardmolen, in 1805 te Beernem gebouwd, aldaar tot in 1954 in bedrijf. In 1957 afgebroken en op de Baneberg herbouwd; ingehuldigd in 1961.

Houten staakmolen onder geknikte bedaking op vier bakstenen teerlingen. Verticale plankenbeschieting bij molenhuis; eternietschaliën aan kap en windveeg. Ingekorte roeden (oorspronkelijk 29 hekscheden, thans 26). Krom getrokken staart, waardoor de molen niet meer kan gekruid.

Rechthoekige openingen: deur met aansluitend balkon op schoorstukken, bereikbaar via trap, ter hoogte van maalzolder; beluikt venster ter hoogte van steenzolder en kap, bij laatstgenoemde, katrol onder luifel op schoorstakken. Ronde kijkgaten in zijwand.

Korenmolen. Maalzolder. Steenzolder met twee koppels stenen. Vangwiel met inscriptie "JEAN HOSTE 1805". Geen voorwiel.

• DEVLIEGHER L. 1984: De molens in West-Vlaanderen, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 9, Tielt-Weesp, 217.

Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine, Lion, Mimi