Brouwerij Cornblomme

Gemeente Heuvelland

• Adrescontrole Heuvelland (adrescontroles: 15-02-2008 - 15-02-2008).
  • Inventarisatie Heuvelland (geografische inventarisatie: 01-01-1991 - 31-12-1991).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Brouwerij Cornblomme

is deel van de bescherming als monument Brouwerij Cornblomme en herberg In De Zwaan

Beschrijving

Nr. 4. Z.g. "Corneblomme., cf. opschrift van puilijst. Oude benaming, voorkomend in de legende bij A. Sanderus'dorpsplattegrond onder punt 6, "de Corne Blomme Mathematische Schole", werkplaats van A. Sanderus' illustrator Vaast du Plouich. Voormalige brouwerij, thans omgebouwd tot feestzaal-restaurant. Dubbelhuis van vijf trav., o.m. r.poorttrav., en twee bouwl. onder zadeldak (n // straat, mechanische pannen); jaarsteen 1877 in sluitsteen van poort. Baksteenbouw met witbeschilderde voorgevel op grijsbeschilderde plint. Vier rechth. tot licht getoogde, getraliede kelderopeningen. Verhoogde begane grond. Licht getoogde vensteropeningen onder strekse latei: oorspronkelijk beluikte benedenvensters (cf. duimen) met kleine roedenverdeling; vernieuwde bovenvensters; betegelde lekdrempels. Korfboogpoort in vlakke omlijsting; laag kozijndeurtje tussen bakstenen muurdammen onderaan.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine & Lion, Mimi