Hoeve Diepemeershof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Diepemeershof

Beschrijving

Zogenaamd "Diepemeershof", zie uithangbord, benaming verwijzend naar ten noorden gelegen, lage weide. Naar verluidt stond vooroorlogse hofstede dieperin. Volgens bewoners heropgebouwd in 1926; vermoedelijk naar ontwerp van architect C. Schmidt (Poperinge), zie analogie met bouwtrant van andere O.C.M.W.-hoeven naar ontwerp van van vermeld architect. Teruggaand op de regionale hoevebouw.

Opstelling: losse, lage bestanddelen in U-vorm rondom een begrint erf met geplaveide en bakstenen stoepen; ten zuiden oprit.

Aanplantingen: resten van boomgaard, ten noorden.

Materialen: donkerrode baksteen; pannen (mechanische) gebogen zadeldaken overstekend op houten modillons, met klimmend dakvenster; beluikte kozijnconstructies met kleine roedeverdeling in de bovenvakken; ijzeren I-balk onder getoogde ontlastingsboog boven wagenhuispoort.

Streekeigen bouwelementen: hoeklisenen en getoogde boogvelden bij boerenhuis; voederluiken in stal; getrapte schouderstukken bij schuur- en stalzijgevels.

Indeling: boerenhuis van een linker opkamertravee + drie traveeën en bakhuis rechts onder afgewolfd zadeldak; dwarsschuur met wagenhuis links. Recente loods rechts tegen schuur.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine